Μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος παιδιών, ακόμη και βρεφών, στο Σουδάν καταγγέλλει η UNICEF, υπογραμμίζοντας ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση που καταστρέφει τη χώρα.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία, τουλάχιστον 221 περιπτώσεις βιασμών παιδιών έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2024, με τα δύο τρίτα των θυμάτων να είναι κορίτσια. Ανάμεσά τους, 16 παιδιά ήταν κάτω των 5 ετών, ενώ 4 ήταν μόλις ενός έτους.
Η γενική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε ότι «το γεγονός ότι παιδιά ενός έτους βιάζονται από ένοπλους θα έπρεπε να σοκάρει τον καθένα ως τα κατάβαθα της ψυχής του και να οδηγήσει σε άμεση δράση». Υπογράμμισε ότι αυτά τα εγκλήματα συνιστούν «φρικιαστικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και πιθανώς «εγκλήματα πολέμου».
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Οι αναφορές από το πεδίο είναι ανατριχιαστικές. Ένοπλοι αρπάζουν κορίτσια από τις οικογένειές τους και τα βιάζουν μπροστά στους δικούς τους, ενώ πολλές φορές τα θύματα εγκαταλείπονται με σοβαρά τραύματα.
- 16χρονη αφηγείται ότι «με ανάγκασαν να μπω σε ένα όχημα, με πήγαν κοντά σε σιδηροτροχιές και τρεις άνδρες με βίασαν».
- Ενήλικη γυναίκα κρατήθηκε όμηρος επί 19 ημέρες σε ένα δωμάτιο με άλλα κορίτσια και περιέγραψε ότι ένοπλοι «επέλεγαν κάθε βράδυ κάποιο από τα κορίτσια και το οδηγούσαν σε άλλο χώρο, όπου το βίαζαν».
- «Κάθε φορά που κάποιο κορίτσι επέστρεφε, ήταν μέσα στα αίματα, μισοαναίσθητο», προσθέτει η ίδια.
Η UNICEF επισημαίνει ότι οι αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους, ειδικά τα παιδιά, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.
Ο εμφύλιος πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση
Από τον Απρίλιο του 2023, το Σουδάν έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού, και του πρώην συμμάχου του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ηγέτη των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
Οι μάχες έχουν προκαλέσει μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμού, καταστροφή υποδομών, λιμό και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Σουδάν ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Η UNICEF καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις δράσεις της για την προστασία των παιδιών και να χρηματοδοτήσει προγράμματα που σώζουν ζωές.