Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε τη Χαμάς ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες «που δεν μπορεί να φανταστεί» εάν δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Η δήλωση αυτή έγινε χθες, Δευτέρα, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μιλώντας στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου τόνισε: «Είναι καιρός να δοθεί στους κατοίκους της Γάζας η ελευθερία να φύγουν». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη στήριξή του στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, που προτείνει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ και τον εκτοπισμό του πληθυσμού της.

Σήμερα στο Κάιρο πραγματοποιείται έκτακτη αραβική σύνοδος για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη Γάζα, σε αντίθεση με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνεδρίασης της Κνέσετ, συγγενείς ομήρων αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου, ενώ εκείνος επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τη Χαμάς: «Λέω στη Χαμάς: αν δεν απελευθερώσετε τους ομήρους μας, θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορείτε ούτε να τις φανταστείτε».

Από την πλευρά της, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει την κατάρρευση της εύθραυστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες σφοδρών συγκρούσεων. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στη νότια Ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν τότε, υπολογίζεται ότι 58 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας ανακωχής ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε πλήρη διαφωνία σχετικά με τα επόμενα βήματα. Από την Κυριακή, το Ισραήλ έχει σταματήσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει μια «συμβιβαστική» πρόταση των ΗΠΑ, που προβλέπει την επέκταση της πρώτης φάσης της συμφωνίας μέχρι τα μέσα Απριλίου και την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των ομήρων. Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, οι τελευταίοι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, δηλώνοντας: «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει σύντομα τους ομήρους, θα κλείσουν οι πόρτες της Γάζας και θ’ ανοίξουν οι πόρτες της κόλασης».

Από την άλλη, η Χαμάς επιμένει στη συνέχιση των δύο επόμενων σταδίων της αρχικής συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει «συνολική και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και «πλήρη απόσυρση» των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, ενώ το τρίτο στάδιο αφορά την «ανοικοδόμηση» και την «άρση της πολιορκίας» του παλαιστινιακού θύλακα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, ωστόσο, αρνείται να δεσμευτεί για τη δεύτερη φάση και απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, καταδίκασε τις κινήσεις του Ισραήλ, λέγοντας: «Αυτό που θέλει το Ισραήλ είναι να καταρρεύσει η συμφωνία κι εργάζεται σκληρά για να το καταφέρει».

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο «μέγιστης πίεσης» στη Χαμάς, το οποίο περιλαμβάνει και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Γαζαίων, πριν από την πιθανή επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω έπειτα από επίθεση με μαχαίρι χθες, στη Χάιφα, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 70χρονου και τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων σε σταθμό λεωφορείων. Ο δράστης, ο οποίος σκοτώθηκε, ήταν μέλος της αραβόφωνης μειονότητας των Δρούζων, μια κοινότητα που συνήθως θεωρείται πιστή στο Ισραήλ. Η Χαμάς χαιρέτισε την «ηρωική επιχείρηση» στη Χάιφα, χωρίς όμως να αναλάβει την ευθύνη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά drone στη Ράφα, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα τραυμάτισαν τρεις ακόμη στη Χαν Γιούνις, καθώς παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις βρίσκονται σε συναγερμό.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, η κηδεία του Ιτσίκ Ελγκαράτ, ομήρου που πέθανε στην αιχμαλωσία, προκάλεσε έντονες επικρίσεις κατά του Νετανιάχου.

«Ο εχθρός που προκάλεσε τον θάνατό σου δεν ήταν αυτός που σε απήγαγε, αλλά αυτός που σε εγκατέλειψε», δήλωσε ο αδελφός του στον επικήδειο λόγο του.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 προκάλεσε τον θάνατο 1.218 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε επίσημες ισραηλινές πηγές.

Από την άλλη πλευρά, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48.397 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, αριθμοί που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

protothema.gr