Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη 6 Μαρτίου στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους για τη στήριξη της Ουκρανίας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Το σχέδιο συμπερασμάτων, που εκπονήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με την Πολωνία και την πρόεδρο της Κομισιόν, θέτει ως βασικούς πυλώνες την Ουκρανία και την άμυνα της ΕΕ. Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς το Κίεβο, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην ΕΕ για τη σταθερότητα της περιοχής.

Πέντε βασικές αρχές της ΕΕ για την Ουκρανία

Tο προσχέδιο των συμπερασμάτων περιλαμβάνει πέντε βασικές αρχές για τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ:

  1. Η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον της, διασφαλίζοντας ότι η φωνή της παραμένει καθοριστική.
  2. Η ασφάλεια της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου είναι αλληλένδετες, και η Ευρώπη πρέπει να έχει ρόλο στις συνομιλίες για την περιφερειακή σταθερότητα.
  3. Η κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι αποδεκτή μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας και όχι ως προσωρινή λύση χωρίς ουσία.
  4. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, προκειμένου να αποτραπεί νέα ρωσική επιθετικότητα.
  5. Η ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΕ τονίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει μια βιώσιμη ειρήνη.

Οικονομική και στρατιωτική στήριξη

Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία για το 2025 προβλέπεται να ανέλθει στα 30,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο για την Ουκρανία και 18,1 δισ. ευρώ από την πρωτοβουλία G7 ERA.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η ΕΕ ενισχύει την αποστολή EUMAM Ukraine, εστιάζοντας στην αεράμυνα, τα πυρομαχικά και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων. Παράλληλα, υποστηρίζει την ανάπτυξη της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και εξετάζει το ενδεχόμενο συνεισφοράς σε εγγυήσεις ασφάλειας μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει:

  • Αύξηση αμυντικών δαπανών και προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στις αμυντικές επενδύσεις.
  • Χρηματοδότηση αμυντικών έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
  • Προτεραιότητα σε τομείς όπως η αεράμυνα, το πυροβολικό, τα drones και ο κυβερνοπόλεμος.
  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών, τυποποίησης και στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP).

Η ΕΕ αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη συμπληρωματικότητα της αμυντικής πολιτικής της με το ΝΑΤΟ, με στόχο την καλύτερη συνεργασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου 2025.

Δεν αναμένεται ειρηνευτική πρωτοβουλία από την ΕΕ

Το προσχέδιο συμπερασμάτων δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΕΕ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αν και σημειώνεται ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί στις συνόδους κορυφής της 20ής Μαρτίου και του Ιουνίου, με σεβασμό στις πολιτικές όλων των κρατών-μελών.

in.gr με πληροφορίες από ertnews