Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, λίγες ημέρες μετά από το έντονο επεισόδιο στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δεν αποτελεί οριστική διακοπή της βοήθειας.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας στο Fox News, η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού «παγώνει» μέχρι η Ουκρανία να επιδείξει δέσμευση σε μια διαπραγμάτευση καλής πίστης.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Ουκρανία θα παραμείνουν αποθηκευμένα. Πρόκειται για φορτία που μεταφέρονται αεροπορικώς ή δια θαλάσσης στην Πολωνία, από όπου στη συνέχεια διοχετεύονται στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, να εφαρμόσει την αναστολή της βοήθειας.
Αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters ανέφερε πως «ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η ειρήνη. Οι εταίροι μας πρέπει να δεσμευτούν σε αυτόν τον στόχο. Παγώνουμε την υποστήριξή μας για να διασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης».
Από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης, δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη αντίδραση.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο της σύγκρουσης.
Επί του θέματος είχε ερωτηθεί νωρίτερα και ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως θα το συζητήσει, συμπληρώνοντας πως θα μεταβεί στο «όμορφο Οβάλ Γραφείο του» και η απάντηση που θα δώσει θα είναι «απόλυτη».
Απαντώντας στους δημοσιογράφους, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Ζελένσκι λέγοντας πως θα έπρεπε να είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που έχει δεχθεί από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος «δεν είχε καμία ιδέα και απλώς έδινε δισεκατομμύρια».
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ είχε επικρίνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη δήλωσή του ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για καιρό, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη δήλωση που θα μπορούσε να κάνει» και προειδοποιώντας πως «η Αμερική δεν θα το ανεχτεί για πολύ ακόμα».
«Αυτή είναι η χειρότερη δήλωση που θα μπορούσε να κάνει ο Ζελένσκι και η Αμερική δεν θα το ανεχτεί για πολύ ακόμα! Είναι αυτό που έλεγα, αυτός ο τύπος δεν θέλει να υπάρξει Ειρήνη όσο έχει την υποστήριξη της Αμερικής και, η Ευρώπη, στη συνάντηση που είχε με τον Zelenskyy, δήλωσε ευθέως ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά χωρίς τις ΗΠΑ – Πιθανώς δεν είναι και η καλύτερη δήλωση που θα έπρεπε να έχει γίνει για επίδειξη δύναμης απέναντι στη Ρωσία. Τι σκέφτονται;»
Εάν η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας συνεχιστεί, το Κίεβο κινδυνεύει να χάσει κρίσιμα συστήματα, όπως:
Αντιαεροπορικά προηγμένης τεχνολογίας
Βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους
Συστήματα πλοήγησης και πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα να μην παραδοθούν νέες παρτίδες των ATACMS (Army Tactical Missile Systems) και των HIMARS (M142 High Mobility Artillery Rocket Systems), τα οποία επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπά ρωσικούς στόχους σε μεγάλο βάθος.