Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου από το Λονδίνο, λίγο πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά στη μητρική του γλώσσα και χρησιμοποιώντας μεταφραστή για αποφυγή παρερμηνειών, δήλωσε πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες είναι πλέον έτοιμη. Όπως τόνισε, αν η αμερικανική πλευρά το επιθυμεί, η υπογραφή της μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.
Ο Ζελένσκι απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε εξ αρχής κανένα εμπόδιο στη διμερή συμφωνία που αφορά ένα ταμείο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της από αμερικανικές εταιρείες. Όπως ανέφερε, το θέμα που προέκυψε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο δεν σχετιζόταν με τη συμφωνία αυτή, αλλά με χειρισμούς της ίδιας της Ουάσιγκτον.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε ευδιάθετος αλλά και λακωνικός στις απαντήσεις του και σημείωσε μετά τις ανακοινώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουκρανίας πως οι εγγυήσεις ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της χώρας του θα δοθούν από τον ίδιο τον Ουκρανικό στρατό.
Οι Βρετανοί δεσμεύθηκαν σε πρώτο χρόνο να διαθέσουν στο Κίεβο 1,6 δισεκατομμύρια λίρες σε οπλισμό αλλά και οικονομική ενίσχυση μία κίνηση που έχει δεδομένα φέρει δεσμεύσεις και από τη Γαλλία με ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσό. Λεπτομέρειες για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο εκταμίευσης και αξιοποίησης του ποσού δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά μέσα διαρροών η Downing Street υπογραμμίζει πως το Λονδίνο δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγμάτευση όπως η Ουάσιγκτον με το Κίεβο.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ουκρανός Πρόεδρος επέμεινε πως δεν έχει κάνει τίποτε κακό στο οβάλ γραφείο και σημείωσε πως του είναι αδύνατο να ακούει να επαναλαμβάνονται διαστρεβλωμένα στοιχεία και όχι η αλήθεια. Σημείωσε επίσης με νόημα πως ουδέποτε προσπάθησε παρά τον πόλεμο και την κρίση που βιώνει η χώρα του να «σύρει» τους συμμάχους της χώρας του σε κάτι ακραίο αλλά «η φωνή των Ουκρανών είναι χρέος μου να ακούγεται παντού».
Με την συγκεκριμένη εξέλιξη η Ουάσιγκτον μπορεί να λάβει τελικώς την απόφαση από αύριο να «τρέξει» εκ νέου τις διαδικασίες υπογραφής μίας εμπορικής συμφωνίας με το Κίεβο αλλά παραμένει σήμερα – τώρα ακόμη «θολό» το εάν το κείμενο που αναφέρει ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι αυτό που θα έδινε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ή αν έχουν γίνει αλλαγές και τροποποιήσεις.
Παράλληλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού «επέστρεψε» την ευθύνη της επόμενης κίνησης στην Ουάσιγκτον επιστρέφει στην Ουκρανία έχοντας λάβει απτές δεσμεύσεις από την Ευρώπη – εκτός της Ουγγαρίας – πως ο αγώνας του λαού του δεν θα γίνει πεδίο οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
protothema.gr / Γιάννης Χαραμίδης