Η σύνοδος του Λονδίνου για την Ουκρανία ξεκίνησε σήμερα στο Λάνκαστερ Χάους, με τη συμμετοχή 15 ηγετών, οι οποίοι έφτασαν στον χώρο το απόγευμα της Κυριακής. Ο πρώτος που αφίχθη ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ακολουθούμενος από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Τσεχίας, Ουλφ Κρίστερσον και Πετρ Φιάλα.
Στη συνέχεια, στον χώρο της συνόδου έφτασαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Οι αφίξεις συνεχίστηκαν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντικ Σουφ και τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ.
Από τους τελευταίους που κατέφθασαν ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τους ηγέτες υποδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ως οικοδεσπότης της συνόδου.
Οι τρεις όροι για βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε συνέντευξή του στο BBC πριν από τη σύνοδο, παρουσίασε τους τρεις βασικούς όρους που, κατά την άποψή του, είναι απαραίτητοι για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία:
- Ισχυρή διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντά της.
- Ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας, για να αποτραπεί μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία.
- Αμερικανική υποστήριξη, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής.
Ο Στάρμερ ανακοίνωσε επίσης ότι η Βρετανία και η Γαλλία θα συνεργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι το Λονδίνο και το Παρίσι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ειρηνευτική διαδικασία, ενδεχομένως με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.
«Χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες για να αποτραπεί νέα ρωσική επίθεση»
Ο Στάρμερ τόνισε ότι για να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη ειρήνη, πρέπει να υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέπουν μελλοντική ρωσική επίθεση. Όπως είπε, «ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να έχει την ευκαιρία να εξαπολύσει άλλη μία επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία για να επιβλέπει την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, τονίζοντας ότι μια τέτοια αποστολή θα χρειαστεί αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.
«Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς αυτή», σημείωσε.
Η αντίδραση Στάρμερ στη συνάντηση Ζελένσκι – Τραμπ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολίασε και την ένταση που σημειώθηκε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, όταν ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο, αφού τον κατηγόρησε για έλλειψη ευγνωμοσύνης προς τις ΗΠΑ.
«Ένιωσα άβολα βλέποντας αυτή τη σκηνή», είπε ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ μετά το περιστατικό. Δήλωσε, πάντως, πεπεισμένος ότι ο Τραμπ επιθυμεί μια ειρήνη που θα διαρκέσει στην Ουκρανία, παρά τις εντάσεις της συνάντησης.
«Μίλησα αρκετές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ, τον έχω συναντήσει δύο φορές. Είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι θέλει όντως να σταματήσουν οι μάχες και να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη», τόνισε.
Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η σύνοδος του Λονδίνου αποτελεί «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι ο κύριος στόχος είναι η διασφάλιση μιας «βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης» για την Ουκρανία.