Η Χαμάς απαίτησε σήμερα την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το Ισραήλ τάσσεται υπέρ της παράτασης της πρώτης φάσης, στηρίζοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός μέχρι τα μέσα Απριλίου, όπως πρότειναν οι ΗΠΑ.

Ισραήλ: Στήριξη στο αμερικανικό σχέδιο για παράταση της εκεχειρίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ υιοθετεί το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, το οποίο προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού και του εβραϊκού Πάσχα.

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο προβλέπει την άμεση παράδοση των μισών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, είτε ζωντανών είτε νεκρών, ενώ οι υπόλοιποι θα παραδοθούν στο τέλος της εκεχειρίας, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για οριστική κατάπαυση του πυρός.

Χαμάς: “Το Ισραήλ υπαναχωρεί από τις συμφωνίες”

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μαχμούντ Μαρντάουι, κατηγόρησε το Ισραήλ για υπαναχώρηση, τονίζοντας ότι «οι συνεχείς ελιγμοί δεν θα φέρουν τους ομήρους πίσω, αλλά θα παρατείνουν τα δεινά τους».

Η Χαμάς επιμένει ότι η δεύτερη φάση της εκεχειρίας πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς προβλέπει οριστικό τερματισμό του πολέμου και πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Το Ισραήλ, αντίθετα, αρνείται να δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός, προτιμώντας την παράταση της πρώτης φάσης, με σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων και ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της ισραηλινής απόφασης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε την έγκριση επείγουσας στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, ενισχύοντας τις ισραηλινές αμυντικές δυνατότητες.

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας εκεχειρίας

Η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, μετά από 15 μήνες πολέμου, που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η συμφωνία εκεχειρίας περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

  1. Πρώτη φάση: Η Χαμάς απελευθέρωσε 25 ομήρους και παρέδωσε 8 σορούς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.800 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
  2. Δεύτερη φάση: Προβλέπει την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των ομήρων και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
  3. Τρίτη φάση: Αφορά την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία περιέχει επίσης άρθρο που προβλέπει την αυτόματη παράταση της πρώτης φάσης, εφόσον συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη δεύτερη.

Πιέσεις στον Νετανιάχου από την ακροδεξιά κυβέρνησή του

Η απόφαση του Ισραήλ να μην δεσμευτεί στη δεύτερη φάση συνδέεται και με εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι αντιτίθενται στον τερματισμό του πολέμου και απαιτούν την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

ΟΗΕ: “Πρέπει να αποτραπεί η επανάληψη των εχθροπραξιών”

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι είναι ύψιστης σημασίας να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί η επανάληψη των εχθροπραξιών, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Η μόνιμη εκεχειρία και η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή νέας κλιμάκωσης και περαιτέρω ανθρωπιστικής καταστροφής», τόνισε ο ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι διαφωνίες

Το Ισραήλ απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, ενώ η Χαμάς επιμένει ότι δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή. Οι δύο πλευρές παραμένουν σε αδιέξοδο, με τη διεθνή κοινότητα να προσπαθεί να αποτρέψει νέα έκρηξη βίας στην περιοχή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ