Περίπου 15 ηγέτες ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών συνεδριάζουν σήμερα στο Λονδίνο σε μια κρίσιμη συνάντηση, με βασικό αντικείμενο τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία. Η σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της αντιπαράθεσης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που προκάλεσε ανησυχίες για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το πλήθος έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, συναντήθηκε το Σάββατο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει τη στήριξη προς το Κίεβο.

Στο περιθώριο της συνάντησης, Λονδίνο και Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία δανείου ύψους 2,74 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Σύνοδος ασφαλείας με ηχηρές παρουσίες

Ο Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον βασιλιά Κάρολο Γ’, προτού συμμετάσχει στη σύνοδο ασφαλείας που ξεκινά στις 14:00 (τοπική ώρα, 16:00 Κύπρου).

Στη συνάντηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων:

  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
  • Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
  • Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό
  • Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
  • Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα

Η έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου, με βασικό ζήτημα τη διασφάλιση σταθερής στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η σύνοδος του Λονδίνου επικεντρώνεται:

  • Στην ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία
  • Στην άσκηση αυξημένης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία
  • Στη συζήτηση για τον ρόλο της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη απεμπλοκή των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον φέρονται να έχουν ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ή το Κίεβο.

Οι φόβοι αυτοί εντάθηκαν μετά την έντονη αντιπαράθεση του Τραμπ με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι «μια νέα εποχή αχρειότητας έχει αρχίσει» και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να αυξήσει τη στρατιωτική και οικονομική της ικανότητα.

Πυρηνική αποτροπή και στρατιωτική ανεξαρτησία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού πυρηνικού αποτρεπτικού δόγματος, έπειτα από πρόταση του μελλοντικού Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς.

Ο Μερτς έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το σενάριο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ενώ τάσσεται υπέρ της επέκτασης της βρετανικής και γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Διπλωματικές επαφές ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων

Ο Μακρόν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ, καθώς και με τους Στάρμερ, Κόστα και Ρούτε, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη σύνοδο του Λονδίνου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ, τονίζοντας ότι η διατλαντική ενότητα είναι κρίσιμη για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απείλησε να μπλοκάρει τις αποφάσεις της Συνόδου της 6ης Μαρτίου, ζητώντας από την ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

protothema.gr