Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Οβάλ Γραφείο, παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξηγήσει γιατί δεν επιθυμεί εκεχειρία με τη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον Ουκρανό πρόεδρο.
Διαφωνίες σε ζωντανή μετάδοση
Η συνάντηση, που μεταδόθηκε ζωντανά, περιλάμβανε έντονους διαλόγους, με τον Τραμπ να επικρίνει την ουκρανική ηγεσία για τη στρατηγική της και τον Ζελένσκι να αντικρούει τις αιτιάσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι χωρίς τις ΗΠΑ η χώρα του δεν θα είχε καμία στρατηγική ισχύ και τον προέτρεψε να συμφωνήσει σε εκεχειρία. «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, παρενέβη, κατηγορώντας τον Ζελένσκι ότι δεν σέβεται τους Αμερικανούς, ενώ η Ουκρανή πρέσβειρα Οξάνα Μαρκάροβα φάνηκε εμφανώς ανήσυχη, σκύβοντας το κεφάλι της και καλύπτοντας το πρόσωπό της με το χέρι.
Το ιστορικό των εντάσεων με τη Μαρκάροβα
Η Μαρκάροβα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή της, κατηγορώντας την για πολιτική μεροληψία και παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, λόγω περιοδείας που είχε οργανώσει χωρίς τη συμμετοχή Ρεπουμπλικανών.
Διάλογοι υψηλής έντασης
Η συζήτηση μεταξύ Τραμπ, Ζελένσκι και Βανς είχε έντονες στιγμές:
Ζελένσκι: «Για ποια διπλωματία μιλάτε;»
Βανς: «Για τη διπλωματία που θα σταματήσει την καταστροφή της χώρας σας. Είναι ασέβεια να έρχεστε εδώ και να αμφισβητείτε την κυβέρνησή μας μπροστά στα μέσα ενημέρωσης.»
Τραμπ: «Σου έχουμε ήδη δώσει 350 δισ. δολάρια στρατιωτικό εξοπλισμό. Αν δεν τον είχες, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε δύο εβδομάδες.»
Ζελένσκι: «Όπως ακούω τον Πούτιν να λέει εδώ και τρεις μέρες.»
Τραμπ: «Πρέπει να είσαι ευγνώμων, δεν έχεις χαρτί να παίξεις.»
Η συνάντηση κατέληξε σε ρήξη, με τον Τραμπ να αποχωρεί λέγοντας ότι ο Ζελένσκι «υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του» και ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υποστηρίξει έναν «δεκαετή πόλεμο». Παρά την κλιμάκωση, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Κιέβου παραμένουν σε αβεβαιότητα.