Μετά από 48 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της ΕΕ, ανακοινώθηκε ότι η Γενική Συνέλευση της Δευτέρας για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ. (17:00 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Στη διαδικασία θα τεθούν προς ψήφιση δύο σχέδια ψηφίσματος, ένα από την Ουκρανία-ΕΕ και ένα από τις ΗΠΑ.
Το σχέδιο ψηφίσματος της Ουκρανίας-ΕΕ ζητά άμεση παύση των εχθροπραξιών, καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα και επαναβεβαιώνει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Απαιτεί επίσης την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Το ψήφισμα τονίζει τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπό του στην διεθνή σταθερότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντίθετα, το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ εστιάζει στην ανάγκη για γρήγορη ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και προτείνει τροποποιήσεις, όπως η αναφορά στα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και η καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Ακολουθεί προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία ζητήθηκε από την Ουκρανία, με την υποστήριξη άλλων χωρών. Οι δηλώσεις που θα γίνουν αναμένεται να επικεντρωθούν στις σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της αναμένεται να απευθύνουν έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για στήριξη στις διπλωματικές προσπάθειες προς την επίτευξη ειρήνης.
Η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η κοινή δήλωση στον Τύπο
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Γενική Συνέλευση, θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, η οποία -εκτός απροόπτου- θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας. Η συνεδρίαση ζητήθηκε από την Ουκρανία, με την υποστήριξη της Δανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Παναμά, της Νότιας Κορέας, της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Αυτής θα προηγηθεί η ψηφοφορία για υιοθέτηση του ψηφίσματος των ΗΠΑ, το οποίο νωρίτερα θα έχει τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση. Εάν το ψήφισμα των ΗΠΑ υιοθετηθεί, αυτό θα σηματοδοτήσει το πρώτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.
Η Ουκρανία και αρκετές χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση βάσει του κανόνα 37 του κανονισμού του Συμβουλίου.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ενημέρωση από την Αναπ. Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις και την Οικοδόμηση Ειρήνης Ροζμαρι ΝτιΚάρλο. Η κ. ΝτιΚάρλο αναμένεται να τονίσει ότι «τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος συνεχίζει να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό, καθώς σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) έως τις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 41.783 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 12.605 θανάτων. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 669 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 1.854 έχουν τραυματιστεί».
Αναμένεται επίσης η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μαριάνα Μπέτσα να εκφωνήσει μέσα στη μέρα δήλωση Τύπου από κοινού με συμμαχικές χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η δήλωση θα κάνει αναφορά «στη συμπλήρωση των τριών ετών από παράνομη και απρόκλητη πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα επαναλαμβάνει την ακλόνητη καταδίκη αυτής της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου».
Αναμένεται να απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό του πολέμου και να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης, τονίζοντας ότι «η Γενική Συνέλευση ζήτησε τον άμεσο τερματισμό αυτού του πολέμου επιθετικότητας και μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ».
Τέλος θα επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των συμμαχικών χωρών «στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και των χωρικών της υδάτων».
ΚΥΠΕ