Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαμήνυσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει, «ανά πάσα στιγμή», τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι θέτει σε «σοβαρό κίνδυνο» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την απόφαση αναβολής της αποφυλάκισης εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο 1η Μαρτίου, όμως οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο στάδιο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως δεν θα αποφυλακίσει 620 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως είχε προβλεφθεί, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και η παύση των «ταπεινωτικών τελετών» που λαμβάνουν χώρα πριν την παράδοσή τους στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή εντός της εβδομάδας για να διαπραγματευτεί την «παράταση της πρώτης φάσης» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση του Ισραήλ να αναστείλει την αποφυλάκιση των κρατουμένων, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου «όποια πορεία δράσης κι αν επιλέξει» σχετικά με τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να «ξαναρχίσει εντατικές μάχες ανά πάσα στιγμή», ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αυξάνει το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, το Ισραήλ εκδίωξε τουλάχιστον 40.000 Παλαιστινίους από καταυλισμούς προσφύγων στη Δυτική Όχθη, όπου διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για «παρατεταμένη περίοδο».

Στη Γάζα, μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, 29 Ισραηλινοί όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ πάνω από 1.100 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η Χαμάς, ωστόσο, κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καλώντας τις ΗΠΑ να παρέμβουν.

Η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται, καθώς στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους 48.319 άνθρωποι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, αριθμός που θεωρείται αξιόπιστος από τον ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ