Λιγότερο από 24 ώρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, το πολιτικό τοπίο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως η σημερινή της εφημερίδας Bild, οι Χριστιανοδημοκράτες κινούνται οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με ένα μόνο κόμμα, είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς είτε με τους Πράσινους.
Η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και το σενάριο τρικομματικού συνασπισμού
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει ισχυρή, διατηρώντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Παράλληλα, η είσοδος περισσότερων κομμάτων στη Βουλή – η οποία αναμένεται να είναι πεντακομματική – καθιστά ακόμα πιο περίπλοκο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι, το σενάριο ενός νέου τρικομματικού συνασπισμού, παρόμοιου με εκείνον που κυβέρνησε από το 2021 και αντιμετώπισε σημαντικές δυσλειτουργίες, φαίνεται πλέον ρεαλιστικό.
Ο ρόλος των μικρότερων κομμάτων
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Εκτός από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), την AfD, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους, η Αριστερά επιστρέφει άνετα στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, στα όρια του 5% κινούνται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το νεοσύστατο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο έχει αριστερό προφίλ, αλλά εκφράζει αντιμεταναστευτικές θέσεις και διατηρεί φιλορωσική στάση. Αν τελικά έξι κόμματα εισέλθουν στη Βουλή, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτήσει, σχεδόν σίγουρα, τη συνεργασία τριών κομμάτων.
Η δυναμική της AfD και ο παράγοντας των “κρυφών” ψηφοφόρων
Αβεβαιότητα επικρατεί και γύρω από την πραγματική εκλογική δύναμη της AfD. Παραδοσιακά, το κόμμα συγκεντρώνει την υποστήριξη ανδρών, μέσης ηλικίας, με χαμηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, κυρίως στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει εδραιώσει την παρουσία του και στη δυτική Γερμανία, αγγίζοντας το 20% στις δημοσκοπήσεις, ενώ ορισμένες μετρήσεις δείχνουν και μικρή ανοδική τάση.
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του πολιτικού κατεστημένου στη Γερμανία είναι η πιθανότητα να υπάρχουν “κρυφοί” ψηφοφόροι της AfD – πολίτες που αποφεύγουν να δηλώσουν την πραγματική τους προτίμηση στις δημοσκοπήσεις, αλλά τελικά θα την επιλέξουν στην κάλπη.
Με όλα τα δεδομένα ανοιχτά, το αποτέλεσμα των εκλογών και οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμα για τη μελλοντική πολιτική πορεία της Γερμανίας.
protothema.gr, Γιώργος Ευγενίδης