Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η σφοδρή ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το CNN να επισημαίνει ότι ο μόνος ωφελημένος από αυτή τη σύγκρουση είναι η Ρωσία.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή η αντιπαράθεση θα εξαφανίσει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ουκρανία μέσω της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ ή αν, αντίθετα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα συμβάλουν στη λήξη του πολέμου.
Οι βαριές κατηγορίες του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και καλώντας τον να προχωρήσει σε εκλογές, εάν θέλει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση των 350 δισ. δολαρίων που έχουν χορηγηθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Το CNN επισημαίνει ότι αυτή η στάση του Τραμπ δεν είναι τυχαία, καθώς διατηρούσε πάντα επιφυλάξεις απέναντι στον Ζελένσκι, αμφισβητώντας τις επιλογές του και επικρίνοντας τη στενή του σχέση με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η απάντηση του Ζελένσκι και η επιδείνωση των σχέσεων
Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ο Ζελένσκι επέκρινε τις ΗΠΑ για την απουσία του Κιέβου από τις μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ, ενώ δημόσια δήλωσε ότι ο Τραμπ «ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης».
Σύμφωνα με πηγές του CNN, αυτή η δήλωση ενόχλησε έντονα τον Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να απαντήσει άμεσα μέσω ανάρτησης στο Truth Social, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το γκολφ κλαμπ του στο Μαϊάμι. Λίγες ώρες αργότερα, επανέλαβε τις κατηγορίες του σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο στο Μαϊάμι, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η στρατηγική πίσω από τις επιθέσεις
Η στάση του Τραμπ δεν είναι τυχαία, καθώς θεωρεί ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν αποτυχημένη. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρωταρχικός του στόχος είναι ο τερματισμός του πολέμου, αν και δεν είναι σαφές πώς οι επιθέσεις του στον Ζελένσκι εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η ρητορική του Τραμπ αποσκοπεί στο να πιέσει την Ευρώπη να αυξήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία. Όπως σημειώνει το CNN, η πρόσφατη απόφαση της Δανίας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής.
Παράλληλα, οι πρόσφατες συζητήσεις Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, δείχνουν ότι οι δηλώσεις του Τραμπ λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και ενδεχομένως να επηρεάσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.