Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews

Το περασμένο Σάββατο ο Άχμεντ Μπαργούτι, καταδικασμένος σε 13 φορές ισόβια για σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων με πολλά θύματα, ανάμεσα τους και παιδιά, απολύθηκε από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ισραήλ με τη Χαμάς. 

O Μπαργούτι, εξάδελφος του πλέον επιφανούς τρομοκράτη στις ισραηλινές φυλακές, του Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος είναι καταδικασμένος σε 67 φορές ισόβια για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων και δολοφονιών ανάμεσά τους και εκείνης του Έλληνα ιερομονάχου της Μονής Αγίου Γεωργίου Χοζεβίτου, πατέρα Γερμανού, απελάθηκε στην Αίγυπτο από όπου, με βάση τη Συμφωνία, πρέπει να σταλεί σε τρίτη χώρα η οποία θα τον δεχθεί. 

Το ενδιαφέρον είναι πως, βγαίνοντας από τη φυλακή μετά από δύο δεκαετίες, ο Μπαργούτι πήρε από τον ειδικό λογαριασμό, ο οποίος ανοίγεται σε όλους τους κατάδικους προκειμένου να τους εμβάζονται χρήματα, το ποσόν του 1,2 εκατομμυρίων σέκελ ή περίπου 324.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε το ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων TPS.

Τα λεφτά αυτά τα στέλνει η Παλαιστινιακή Αρχή, όχι η Χαμάς ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση αλλά η επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κάθε χρόνο καταβάλλει 279 εκατ. δολάρια (276 εκατ. ευρώ περίπου) ως… επίδομα σε όσους καταδικαστούν για τρομοκρατικές επιθέσεις και στις οικογένειές τους, μια πολιτική την οποία το Ισραήλ αποκαλεί “Pay to slay”, δηλαδή πληρωμή για δολοφονίες. Τα επιδόματα αρχίζουν από 400 δολάρια και φτάνουν τις 4.300 δολάρια το μήνα με κριτήριο το ύψος της ποινής και το εάν έχουν σκοτώσει Ισραηλινούς. Το πιο απίστευτο είναι πως τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. που δίνει η Αρχή σε αναξιοπαθούντες πολίτες στη Δυτική Όχθη. φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση τα 170 δολάρια το μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Μοχάμεντ Τους ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή επί 40 χρόνια για σωρεία επιθέσεων και δολοφονιών και ο οποίος επίσης απολύθηκε το Σάββατο, εισέπραξε 633.000 δολάρια. Το ίδιο και ο Ραάντ Σαάντι ο οποίος έμεινε για 36 χρόνια στη φυλακή για τους ίδιους λόγους και έφυγε τις προάλλες με 571.000 δολάρια. Αμφότεροι απελάθηκαν σε τρίτη χώρα μέσω Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ μετά από πολλά χρόνια απαίτησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει αμέσως αυτή την πρακτική αφού θεωρείτο, και δίκαια, ενθάρρυνση για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ πληρωνόταν από έναν προϋπολογισμό ο οποίος συντηρείται με τα όσα ο διεθνής παράγοντας στέλνει στους Παλαιστίνιους ώστε να ανακουφίζεται ο κόσμος, όχι για να πληρώνονται ως επιδόματα είτε για την τρομοκρατία, είτε όπως επίσης μπορεί να δει κανείς με μια απλή επίσκεψη στη Δυτική Όχθη για να χτίζουν επαύλεις και να κυκλοφορούν με πανάκριβα SUV οι της Παλαιστινιακής Αρχής την ώρα που ο κόσμος ζει στη φτώχεια. 

Ο Αμπού Αμπάς συγκατένευσε, κάτι που αρχικά είχε προκαλέσει εντύπωση αφού η τεράστια πλειονότητα των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη δεν τον θέλει και η δημοτικότητά του έπεσε εδώ και πολλά χρόνια σε μονοψήφιους αριθμούς. Δεν θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο λοιπόν για έναν μη δημοφιλή ηγέτη ο οποίος αναγκάζεται να συνεργαστεί ακόμα και με το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς, στη Τζενίν, το άντρο της στη Δυτική Όχθη, να ρισκάρει να προκαλέσει την αντίδραση τόσων πολλών τρομοκρατών και των οικογενειών τους.

Φαίνεται όμως πως κάτι έχει παιχτεί. Ο Αμπάς υπέγραψε στις 10 Φεβρουαρίου το διάταγμα, υπό την απειλή της Ουάσινγκτον ότι θα αναστείλει κάθε βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή και αυτό μόνο ως… αρχή αλλά, δέκα μέρες μετά κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε και τίποτα απολύτως δεν έγινε. Το Ισραήλ λέει ότι έχει στοιχεία πως η ανεξήγητη ησυχία οφείλεται στην απλή μεταφορά των επιδομάτων στον λογαριασμό με τον οποίο καταβάλλονται τα επιδόματα πρόνοιας στους Παλαιστινίους αντί να αποστέλλονται στο Ισραήλ.

Η Ιερουσαλήμ, η οποία με βάση συμφωνία του Όσλo εισπράττει φόρους για τους Παλαιστίνιους και τους τους αποδίδει, έχει ξεκαθαρίσει, ότι θα παρακρατεί τους φόρους και δεν θα τους αποδίδει ή θα αποκόπτει από αυτούς τα οφειλόμενα των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες υπηρεσίες, όπως έκανε και τον Ιανουάριο, αποκόπτοντας μετά πολύ καιρό 1.1 δισεκατομμύρια σέκελ (296 εκατ. ευρώ) για οφειλές ηλεκτροδότησης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για τον Αμπάς δεν είναι το οικονομικό. Ήταν και παραμένει πώς θα διαχειριστεί τα νέα ο ίδιος ο Τραμπ.