Απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της Ουκρανίας, έδωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως όποιος επιδιώκει την αντικατάστασή του, δεν θα πετύχει, καθώς απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από τον ουκρανικό λαό.
Μάλιστα, επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 58% των Ουκρανών του εκφράζει εμπιστοσύνη.
«Με όλο τον σεβασμό προς τον πρόεδρο Τραμπ ως ηγέτη των ΗΠΑ… ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η αποδοχή του από τον ουκρανικό λαό έχει πέσει στο 4%.
Κριτική στις ΗΠΑ για τη στάση τους στο Ριάντ
Παράλληλα, ο Ζελένσκι άσκησε κριτική στις ΗΠΑ και τους εκπροσώπους τους στις συνομιλίες στο Ριάντ, κατηγορώντας τους ότι «μαλακώνουν» τη ρωσική εισβολή, αναφέροντάς την ως «διένεξη» και όχι ως «πόλεμο του Πούτιν εναντίον μας».
Όπως ανέφερε, είχε εκφράσει τις ίδιες διαφωνίες και με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, δίνοντας «μάχη» για να μην καταγραφεί σε επίσημο έγγραφο ο όρος «διαμάχη» για την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από την απομόνωση»
Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες στο Ριάντ δεν ήταν θετικές για την Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, «βγάζουν τον Πούτιν από την απομόνωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, καθώς η συζήτηση τούς αφορά άμεσα και παρουσιάζει τη Μόσχα «ως θύμα».
Ακόμη, διαφώνησε με τον ισχυρισμό Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ουκρανίας, λέγοντας πως «η αλήθεια είναι διαφορετική», ενώ πρόσθεσε ότι, παρά την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια, επιθυμεί η ομάδα του Τραμπ «να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία».
«Δεν μπορώ να ξεπουλήσω τη χώρα μας»
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για επιστροφή 500 δισ. δολαρίων σε ορυκτά, ο Ζελένσκι ήταν κατηγορηματικός: «Δεν αποτελεί σοβαρή συζήτηση. Δεν μπορώ να ξεπουλήσω τη χώρα μας».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η αμερικανική στήριξη περιλαμβάνει 67 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και 31,5 δισ. δολάρια σε οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως είναι διατεθειμένος να εργαστεί πάνω σε μια σοβαρή συμφωνία, αρκεί αυτή να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας».
«Εντάξει, ας κάνουμε μια συμφωνία… αλλά χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας», κατέληξε ο Ζελένσκι.