Στο Παλάτι Ντιρίγια, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, με βασικό αντικείμενο την πιθανότητα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και την αναζήτηση τρόπων για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Πριν από την έναρξη των διαβουλεύσεων, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ταμείου πλούτου, Κίριλ Ντμιτρίεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα ακούσουν προσεκτικά τη θέση της Μόσχας. Ο Ντμιτρίεφ, ο οποίος είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις ρωσοαμερικανικές επαφές κατά την προεδρία Τραμπ, συμμετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία στο Ριάντ.
Σύμφωνα με το BBC, ο Ντμιτρίεφ εκτίμησε ότι εντός τριών μηνών αναμένεται πρόοδος σε οικονομικά ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Παράλληλα, επικαλούμενος ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημίες άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της αποχώρησής τους από τη ρωσική αγορά, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αντιπροσωπείες
Στη ρωσική αποστολή συμμετέχουν:
- Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, με παρουσία στη διεθνή σκηνή για περισσότερα από 20 χρόνια.
- Yuri Ushakov, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην πρέσβης της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνονται:
- Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστός για τη σκληρή του στάση στην εξωτερική πολιτική.
- Mike Waltz, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και βετεράνος στρατιωτικός.
- Steve Witkoff, απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Τραμπ.
Τη συνάντηση συντονίζουν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan al-Saud, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας, Musaed bin Mohammed al-Aiban.
Ο σκοπός της συνάντησης
Η συνάντηση μεταξύ του Μάρκο Ρούμπιο και του Σεργκέι Λαβρόφ έχει ως βασικό στόχο την αποκατάσταση της διπλωματικής επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με προοπτική την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά διευκρίνισε ότι η συνάντηση αυτή δεν σηματοδοτεί την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων. Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, πρόκειται για μια αρχική επαφή με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο η Μόσχα είναι διατεθειμένη να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ειρηνευτικής διαδικασίας. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι προτεραιότητά της είναι η σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απουσία της Ουκρανίας και οι αντιδράσεις
Η απουσία εκπροσώπων της Ουκρανίας, καθώς και Ευρωπαίων ηγετών, από τις συνομιλίες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία συμφωνία που γίνεται για εμάς, χωρίς εμάς». Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημες επαφές.
Η ρωσική συνεργασία με το Ιράν
Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι η έναρξη των συνομιλιών στο Ριάντ δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία Μόσχας – Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη του Ιράν όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Διεθνείς προσδοκίες
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, τόνισε ότι οι συνομιλίες στο Ριάντ αποτελούν ένα «πρώτο βήμα» για την αξιολόγηση της ρωσικής προθυμίας να συμμετάσχει σε ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Αυτή η συνάντηση έχει στόχο να διαπιστώσουμε αν υπάρχει βάση για μελλοντικές συνομιλίες και αν μπορούν να βρεθούν κοινά σημεία συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί ότι η ατζέντα των συνομιλιών δεν περιορίζεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ενδεχομένως, θα εξεταστεί και η πιθανότητα μελλοντικής συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο.
Οι διαβουλεύσεις στο Ριάντ πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης στην Ουκρανία.