Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την κατάσταση να διαμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Από τη μία, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει κοινό βηματισμό και να διαμορφώσει ενιαία θέση, οργανώνοντας έκτακτη Σύνοδο στο Παρίσι για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκινούν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων, ενώ η Βρετανία προσπαθεί να αναλάβει τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αν δεν συμμετέχει η ίδια στη διαδικασία. Ο ίδιος πρόκειται να ταξιδέψει την Τρίτη στην Άγκυρα για συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις επειδή επιθυμεί την συνέχιση του πολέμου.
Τι απαντά η Ουκρανία στην επίθεση του Ρώσου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ
Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Βρετανίας και της ΕΕ συλλογικά (δείτε στις 18:16), αλλά και κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η αναπληρώτρια μόνιμη εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Κριστίνα Χαγιοβίσιν είπε: «Πώς τολμά κανείς να στερήσει από ένα ολόκληρο έθνος την ταυτότητά του;»
«Πρόκειται για μια αηδιαστική εκδήλωση της αποικιοκρατίας», είπε ακόμη. Αυτό που τα υπεύθυνα κράτη θεωρούν ως «δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν», αντιμετωπίζονται από τη Ρωσία ως «τέχνασμα τακτικής που εύκολα θα “σπάσει”».
«Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει το Κρεμλίνο πρέπει να περιλαμβάνει μηχανισμό επιβολής και προληπτικά μέτρα», συνέχισε για να πει ακόμη ότι «οι αδύναμες συμφωνίες δεν θα φέρουν πραγματική ειρήνη. Θα οδηγήσουν μόνο στον μεγαλύτερο πόλεμο».
philenews / in.gr