Η κατάσταση στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών και αποθηκών όπλων, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν εν μέσω έντονων εντάσεων, καθώς σε δύο ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τη συμφωνία εκεχειρίας.
Χεζμπολάχ: «Η ισραηλινή παρουσία θα θεωρηθεί κατοχή»
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, κάλεσε τη λιβανική κυβέρνηση να απαιτήσει την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων μέχρι την προθεσμία της Τρίτης. «Το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόσχημα για να διατηρεί στρατεύματα στο νότιο Λίβανο», τόνισε, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία μετά την προθεσμία θα αντιμετωπιστεί ως κατοχή.
Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε «πλήγματα ακριβείας» κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στο λιβανικό έδαφος. Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τουλάχιστον τρεις αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα.
Οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023, μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει πως στηρίζει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η ένταση κορυφώθηκε, οδηγώντας σε δύο μήνες ανοιχτού πολέμου, πριν επιτευχθεί εκεχειρία στις 27 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ισραήλ θα έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει πλήρως από τον νότιο Λίβανο, αφήνοντας την περιοχή στον έλεγχο του λιβανικού στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ (UNIFIL). Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παρέτεινε την προθεσμία μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια «μακροπρόθεσμη» παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή.
Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα κάνει αυτό που πρέπει»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Η Χεζμπολάχ πρέπει να αφοπλιστεί. Το Ισραήλ θα προτιμούσε να αναλάβει ο λιβανικός στρατός, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε την εκεχειρία και την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.
Διαδηλώσεις και εντάσεις στη Βηρυτό
Η ένταση κλιμακώθηκε και στη λιβανική πρωτεύουσα, καθώς οι αρχές απαγόρευσαν την άφιξη ιρανικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Βηρυτού μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, κατόπιν καταγγελιών του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη χρησιμοποιεί πολιτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά χρημάτων και όπλων στη Χεζμπολάχ.
Η απόφαση προκάλεσε διαδηλώσεις από υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι απέκλεισαν δρόμους προς το αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια μιας από τις διαμαρτυρίες, η αυτοκινητοπομπή της UNIFIL δέχθηκε επίθεση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αναπληρωτή διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης. Οι λιβανικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 25 συλλήψεις.
Η Χεζμπολάχ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχουν «αναφορές» πως πίσω από την ενέργεια βρίσκονται υποστηρικτές της σιιτικής οργάνωσης.
Κηδεία Νασράλα και αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ
Ο Ναΐμ Κάσεμ κάλεσε τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ να δώσουν μαζικό «παρών» στην κηδεία του πρώην ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, στις 23 Φεβρουαρίου στη Βηρυτό. Ο Νασράλα σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Η Χεζμπολάχ, η οποία για χρόνια κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου, βγαίνει αποδυναμωμένη από τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ. Η ηγεσία της έχει αποδεκατιστεί, ενώ η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία έχει πλήξει σοβαρά τη γραμμή εφοδιασμού της με όπλα.