Στο Παρίσι πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη σύσκεψη κορυφής ευρωπαϊκών κρατών, με τησυμμετοχή και της Βρετανίας, έπειτα από πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν. Η σύσκεψη συγκαλείται στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Ευρώπη από τις προσεχείς διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρόντες θα είναι επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Ο Ρούτε, από τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, έχει ταχθεί υπέρ της στάσης των ΗΠΑ, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να εξετάσουν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία.

Η απομόνωση της Ευρώπης από τις αμερικανικές πρωτοβουλίες έχει προκαλέσει αμηχανία στις ηγεσίες της ΕΕ. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε σε συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι επόμενες ημέρες επιβεβαίωσαν το ρήγμα, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, να δηλώνει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι «ένας νέος σερίφης ανέλαβε στον πλανήτη», επιπλήττοντας παράλληλα την Ευρώπη για την αδυναμία της να διαχειριστεί τις εσωτερικές απειλές ασφαλείας.

Ο Βανς, πέρα από την επιθετική ρητορική του, συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με την υποψήφια καγκελάριο του ακροδεξιού AFD, Άλις Βάιντελ, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, γεγονός που προκάλεσε επιπλέον ανησυχίες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες και στρατιωτική στήριξη

Παράλληλα, χθες συνεδρίασαν εκτάκτως οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Μόναχο. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποστείλει ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας να πληροφορηθεί τι θα μπορούσαν να προσφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο. Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ ρωτούν τους Ευρωπαίους ηγέτες πόσους στρατιώτες είναι διατεθειμένοι να αναπτύξουν στην Ουκρανία.

Η Βρετανία, που διατηρεί σθεναρή υποστήριξη προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εμφανίζεται πρόθυμη να προσαρμοστεί στις αλλαγές της αμερικανικής στρατηγικής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά την κατάπαυση του πυρός.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να ηγηθεί στην προσπάθεια για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία», δήλωσε στη Daily Telegraph, τονίζοντας ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να συμβάλει και στρατιωτικά εφόσον χρειαστεί. «Δεν παίρνω αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ευθύνη που συνεπάγεται η αποστολή Βρετανών στρατιωτών σε αποστολές υψηλού κινδύνου.

Ο Στάρμερ επισήμανε ότι το τέλος του πολέμου δεν μπορεί να σηματοδοτήσει απλώς μια προσωρινή ανάπαυλα πριν από μια νέα επίθεση της Ρωσίας. Παράλληλα, επανέλαβε τη βρετανική δέσμευση να διατηρήσει την ενότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία διαίρεση στη συμμαχία μας να αποσπάσει την προσοχή μας από τους εξωτερικούς εχθρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

In.gr