Το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, για να εξετάσει την επόμενη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ισραηλινοί διαπραγματευτές αναμένονται στο Κάιρο, μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ μεταξύ στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
Ο κ. Ρούμπιο, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία, επεδίωξε να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέναντι στους κοινούς αντιπάλους τους.
«Η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στρατιωτική ή κυβερνητική δύναμη (…) πρέπει να εξαλειφθεί», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα ανοίξει τις «πύλες της κόλασης» για τη Χαμάς και δεσμεύτηκε να «τελειώσει τη δουλειά» με το Ιράν, σύμμαχο του παλαιστινιακού κινήματος.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας θα επικεντρωθεί στη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θεωρητικά θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την οριστική λήξη του πολέμου.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αποστολή ομάδας ισραηλινών διαπραγματευτών στο Κάιρο σήμερα, με αντικείμενο τη συνέχιση της πρώτης φάσης της συμφωνίας.
Η πρώτη φάση τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά από μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία εκατοντάδες άτομα απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.
Πριν την κατάρρευση
Η κατάπαυση του πυρός λίγο έλειψε να καταρρεύσει πριν μερικές ημέρες, μετά τις απειλές της Χαμάς ν’ αναστείλει τις απελευθερώσεις ομήρων και του Ισραήλ να ξαναρχίσει τον πόλεμο, με τα μέρη να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας.
Ομως, έπειτα από τις προσπάθειες των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, η Χαμάς άφησε ελεύθερους προχθές Σάββατο ακόμη τρεις ισραηλινούς ομήρους, κι οι ισραηλινές αρχές 369 παλαιστίνιους κρατούμενους, στο πλαίσιο της έκτης τέτοιας ανταλλαγής από τη 19η Ιανουαρίου.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας 70, από τους οποίους όμως τουλάχιστον 35 είναι νεκροί, κατά τους υπολογισμούς του ισραηλινού στρατού.
Ο κ. Ρούμπιο καταδίκασε το ότι η Χαμάς κρατά πάντα πτώματα ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας. «Το γεγονός ότι αυτοί οι τρομοκράτες συνεχίζουν να κρατούν ομήρους κι ακόμη και πτώματα μαρτυρά την εξαχρείωσή τους», έκρινε.
Το κίνημα «παίζει με τη φωτιά» μην απελευθερώνοντας όλους τους ομήρους, επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που κάνει την πρώτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή, και αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας, που θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου, επέτρεψε ν’ αφεθούν ελεύθεροι 19 ισραηλινοί όμηροι και 1.134 Παλαιστίνιοι. Συνολικά, 33 όμηροι, ανάμεσά τους 8 νεκροί, αναμένεται να επιστραφούν στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.900 παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ, που έχει θέσει υπό πολιορκία τη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023, οφείλει εξάλλου να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί κατά την ίδια φάση, με βάση τους όρους της συμφωνίας.
Η τρίτη και τελευταία φάση θα είναι στη θεωρία αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, τιτάνιο έργο που ο ΟΗΕ υπολογίζει πως θ’ απαιτήσει να δαπανηθούν πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ομως, αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη για το πόσο εύθραυστη είναι η ανακωχή, η Χαμάς κατηγόρησε χθες το Ισραήλ για «σοβαρή παραβίαση» της συμφωνίας, έπειτα από αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αστυνομικοί στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε «ενόπλους».
Το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί εξάλλου το Ισραήλ πως συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας προκάτ σπιτιών και εξοπλισμού απαραίτητου για να γίνουν έρευνες στα συντρίμμια, κάτι που δείχνει κατ’ αυτό «την αποτυχία» της συμφωνίας.
Δεν έχει εξαλειφθεί η Χαμάς
Στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας μαχητών της Χαμάς με ορμητήριο τη γειτονική Λωρίδα της Γάζας έχασαν τη ζωή τους 1.211 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον θύλακο.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 48.271 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Αν και έχει αποδυναμωθεί, η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί, επισημαίνουν ειδικοί.
Μιλώντας περί «κοινής στρατηγικής» με τον κ. Τραμπ όσον αφορά το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Νετανιάχου εξήρε για ακόμη μια φορά την πρόταση του Ρεπουμπλικάνου οι ΗΠΑ να πάρουν «τον έλεγχο» της παλαιστινιακής περιοχής εκτοπίζοντας τους 2,4 εκατ. κατοίκους της στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία. Το σχέδιο απορρίπτουν οι δύο χώρες, όπως και πολλές άλλες κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο.
Το «όραμα» του Νετανιάχου
«Θα κάνουμε προσπάθεια να διασφαλίσουμε πως αυτό το όραμα θα γίνει πραγματικότητα», είπε ο κ. Νετανιάχου, συνεχίζοντας να αψηφά τη διεθνή κατακραυγή.
Το Ισραήλ κατείχε τη Λωρίδα της Γάζας από το 1967 ως το 2005, προτού προχωρήσει στην επιβολή απόλυτου αποκλεισμού στον παραθαλάσσιο θύλακο όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς. Συνεχίζει να κατέχει από το 1967 τη Δυτική Οχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο κ. Νετανιάχου διεμήνυσε εξάλλου ότι το Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα «τελειώσει τη δουλειά» εναντίον του Ιράν, που ο κ. Ρούμπιο χαρακτήρισε τη σημαντικότερη «πηγή αστάθειας» στην περιφέρεια.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως παρέλαβε από τις ΗΠΑ φορτίο «βαρέων βομβών», τις παραδόσεις των οποίων αποφάσισε να ξαναρχίσει η κυβέρνηση Τραμπ.
ΑΠΕ