Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται απόλυτα στην προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να κερδίσει τον σεβασμό της Ουάσινγκτον, η ήπειρος θα πρέπει να διαθέτει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, εάν αυτή πραγματοποιηθεί ερήμην της. Επιπλέον, προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενδέχεται να προσπαθήσει να προσκαλέσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο της νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι ως έναν σεβαστό ηγέτη, αλλά ως «στήριγμα στη δική του παράσταση».

Ο Ζελένσκι σημείωσε πως η ομιλία του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, την προηγούμενη ημέρα ανέδειξε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ. «Ας είμαστε ειλικρινείς – τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Αμερική να πει όχι στην Ευρώπη σε θέματα που την απειλούν», δήλωσε, καθώς ο πόλεμος που προκάλεσε η ρωσική εισβολή πλησιάζει στο τέταρτο έτος του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η ανάγκη για έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό έχει συζητηθεί από πολλούς ηγέτες και πως πλέον έχει φτάσει η στιγμή για τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη. Τόνισε ότι μια τέτοια στρατιωτική δομή, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η Ουκρανία, θα διασφάλιζε ότι «το μέλλον της ηπείρου θα εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ευρωπαίους – και οι αποφάσεις για τους Ευρωπαίους θα λαμβάνονται στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, διερωτήθηκε αν η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη ως αγορά, απαντώντας καταφατικά, αλλά επεσήμανε ότι, για να τη χρειάζεται και ως σύμμαχο, η Ευρώπη οφείλει να μιλά με ενιαία φωνή, αντί για πολλές και διαφορετικές.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι προσδοκούν από την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος στην άμυνά της, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων τους και η αντιμετώπιση της Κίνας. Ωστόσο, παρά την αλλαγή προτεραιοτήτων, επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Αμερική χρειάζεται να δει πού κατευθύνεται η Ευρώπη», ανέφερε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η πολιτική πορεία της Γηραιάς Ηπείρου δεν πρέπει απλώς να είναι ελπιδοφόρα, αλλά να καταστήσει την Ευρώπη τόσο ισχυρή ώστε η Ουάσινγκτον να θέλει να σταθεί στο πλευρό της.

ΟΤ