Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, υπό όρους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ο Πούτιν θα νομίζει ότι κέρδισε». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εργάζεται για μια συμφωνία ειρήνης.

Σύμφωνα με τη Voice of America, ο Τραμπ ανέφερε πως έχει συμφωνήσει με τον Πούτιν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συμμετάσχει στη διαδικασία, απάντησε: «Θα κάνουμε αρχικά την πρώτη συνάντηση (με τον Πούτιν) και μετά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη δεύτερη συνάντηση».

Ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ουκρανία

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία, ο Τραμπ απάντησε αρνητικά, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας: «Θα το σκεφτόμουν να πάω, δεν υπάρχει πρόβλημα». Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αν ο Ζελένσκι θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε: «Όχι, δεν το πιστεύω, εφόσον παραμένει στη θέση του. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές».

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα στις διαπραγματεύσεις, απάντησε με σκεπτικισμό: «Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουν ειρήνη. Ο λαός τους σκοτώνεται και πρέπει να κάνουν ειρήνη».

Οικονομικές απαιτήσεις από την Ουκρανία για τη συνέχιση της βοήθειας

Σχετικά με την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, ο Τραμπ διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη, αλλά με εγγυήσεις. «Τα χρήματά μας θα είναι εξασφαλισμένα. Έχουν σπάνιες γαίες, έχουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολλά άλλα πράγματα και ζητάμε να διασφαλιστούν τα χρήματά μας», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν συμφωνήσει σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει λάβει 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση ότι «παράλογα» έστειλε χρήματα στη χώρα χωρίς να απαιτήσει εγγυήσεις.

Εδαφικές παραχωρήσεις και ειρήνη

Ο Τραμπ εμφανίστηκε ασαφής σχετικά με το αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ως μέρος μιας συμφωνίας ειρήνης. «Θα πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί τον πόλεμο «περιττό» και ότι «δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει».

protothema.gr