Ζούσε κλειδωμένος σε ένα χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, βιώνοντας αφόρητη μοναξιά και ασφυκτιώντας από τις αναθυμιάσεις βρετανικής φάμπρικας κάνναβης. Πρόκειται για τον Χουάν, ένα μετανάστη από το Βιετνάμ, ο οποίος πέρα από τον εφιάλτη δέχεται και απειλές κατά της ζωής του από τους διακινητές του, με σκοπό να παραδίδει μια πλούσια σοδειά.
Ο αριθμός των Βιετναμέζων που διέσχισαν τη Μάγχη μέσα σε μικρές βάρκες αυξήθηκε κατακόρυφα το 2024, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Τα στοιχεία καταγράφουν γύρω στους 3.307 άτυπους μετανάστες από το Βιετνάμ από τον Ιανουάριο στο Σεπτέμβριο, μια ετήσια αύξηση της τάξης του 177%, που ξεπερνούν μόνο οι Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι.
Για τον Τζέιμς Φούκς, της διεθνούς ΜΚΟ κατά της δουλείας, Anti-Slavery International, αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν «την κορυφή του παγόβουνου».
Το δίκτυο διακίνησης ανθρώπων μεταξύ Βιετνάμ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι τόσο «καλά παγιωμένο» που το συγκρίνει με «με διεθνείς διαδρόμους εμπορίου».
Πολλοί μετανάστες από το Βιετνάμ, όπως ο Χουάν, οι οποίοι παγιδεύονται στην εμπορία προσώπων καταλήγουν σε φυτείες κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχοντας δημιουργήσει χρέη στη χώρα τους.
Ο Χουάν, ο οποίος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατέληξε να χρωστά χρήματα σε «γκάγκστερ» όταν απέτυχαν οι επενδύσεις του σε ακίνητα και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει αυτά που χρωστούσε.
Στον πατέρα δύο παιδιών δόθηκε μια επιλογή: να πουλήσει τα όργανά του ή να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2015 ο Χουάν μετέβηκε αεροπορικώς στη Ρωσία, έπειτα στην Ολλανδία προτού πάρει ένα τρένο με κατεύθυνση τη Γαλλία. Έπειτα διέσχισε την Μάγχη κρυμμένος σε φορτηγό μαζί με περίπου άλλους 10 ανθρώπους, κυρίως από το Βιετνάμ.
Η αστυνομία τους βρήκε και ο Χουάν τοποθετήθηκε σε κέντρο ασύλου, πριν να μετακομίσει με ένα ανιψιό του στο Λονδίνο.
Την άνοιξη του 2016 καθώς έφευγε από αστυνομικό σταθμό όπου έπρεπε αν παρουσιαστεί, δύο άγνωστοι τον έσπρωξαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Του έδωσαν ένα κινητό τηλέφωνο, στη γραμμή ήταν άντρας από το Βιετνάμ που είπε στον Χουάν «να ακολουθήσω αυτούς τους δύο άνδρες αλλιώς θα με σκότωναν». Τον μετέφεραν στη βόρειο Αγγλία. «Ήμουν τρομοκρατημένος», είπε ο Χουάν.
Εργάστηκε σε αποθήκη για αρκετούς μήνες, φορτώνοντας και εκφορτώνοντας κιβώτια με άγνωστο περιεχόμενο, μαζί με άλλους άνδρες, με τους οποίους του απαγορευόταν να επικοινωνεί.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν πληρωνόταν, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Με χτυπούσαν πολύ», ανέφερε κλαίγοντας ο Χουάν, 58 ετών. «Προσπαθούσα απλώς να παραμείνω υγιής και ζωντανός με την ελπίδα ότι μια μέρα θα μπορέσω να δω τα παιδιά μου ξανά», πρόσθεσε.
Τελικά, μεταφέρθηκε στην φάμπρικα κάνναβης, ένα συνηθισμένο τριώροφο κτίριο, με φυτά παντού εκτός από τις τουαλέτες και την κουζίνα.
«Έμενα εκεί μόνος μου. Τα άτομα που με μετέφεραν, διενεργούσαν ελέγχους σχεδόν καθημερινά. Το σπίτι ήταν κλειδωμένο», ανέφερε ο Χουάν, ο οποίος κοιμόταν σε στρώμα στο δάπεδο της κουζίνας.
Έπρεπε να ποτίζει και να βάζει λίπασμα στην κάνναβη, διασφαλίζοντας ότι τα φυτά μεγαλώνουν καλά υπό τεχνητό φως και σε θερμοκρασία των 36 βαθμών με υγρασία.
Αρρώστησε το 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα φυτά κιτρίνισαν λόγω έλλειψης φροντίδας.
«Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, δεν μπορούσα να δουλέψω, δεν μπορούσα να φροντίσω τα φυτά. Φοβόμουν ότι θα με ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου γιατί δεν είχα κάνει τη δουλειά μου», ανέφερε ο ίδιος.
Έτσι, μια νύχτα δραπέτευσε σπάζοντας ένα παράθυρο, αγόρασε εισιτήριο και πήρε το τρένο για το Λονδίνο. Κατέρρευσε στο δρόμο με την επιστροφή του στην πρωτεύουσα.
Μετά από διαμονή στο νοσοκομείο, εξιστόρησε την ιστορία του στην Αστυνομία και παραπέμφθηκε στο Στρατό της Σωτηρίας, ένα οργανισμό που έχει οριστεί από την κυβέρνηση για να βοηθά θύματα της σύγχρονης δουλείας.
Από το 2021, η οργάνωση έχει περιθάλψει 135 Βιετναμέζους, οι πιο πολλοί στην ηλικία των τριάντα.
Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ομάδες επιβολής μετανάστευσης προχώρησαν σε πάνω από 600 συλλήψεις τον Ιανουάριο, αύξηση 73% σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα, ως μέρος του σχεδίου της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να αντιμετωπίσει την άτυπη μετανάστευση και τις σπείρες διακίνησης ανθρώπων.
Σχεδόν, 37.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι έχοντας πρώτα διασχίσει την Μάγχη.
Ο Χουάν διαμένει σε ασφαλές σπίτι, σε άγνωστη διεύθυνση, στα προάστια του Λονδίνου.
Το όνειρό του είναι να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μπορέσει να έχει μαζί του και τα παιδιά του. Αλλά η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε πέρυσι και τώρα αναμένει την απόφαση της προσφυγής του.