Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται αργότερα σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, καθιστώντας τον τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον μετά την επιστροφή του Ρεπουμπλικανού στην εξουσία. Η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόσφατα, ο Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά στον αραβικό κόσμο, με την πρότασή του να «καθαριστεί» και «νοικοκυρευτεί» η Παλαιστίνη, προτείνοντας την απομάκρυνση των Παλαιστινίων κατοίκων σε «πιο ασφαλή» μέρη, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το Κάιρο και το Αμάν.
Αναχωρώντας από το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε πως σε στενή συνεργασία με τον Τραμπ, θα είναι δυνατό να «ξαναχαραχτεί» ο χάρτης της Μέσης Ανατολής. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε από το Οβάλ Γραφείο πως δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» για την παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν και υπερηφανεύτηκε για τη συμβολή του και των συνεργατών του στην επίτευξή της, η οποία ανακοινώθηκε λίγο πριν την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, φάνηκε πιο αισιόδοξος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων και την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.
Η επίσκεψη του Νετανιάχου συμπίπτει με την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου, που ξεκίνησε με την επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσιγκτον καθώς ο στρατός του συνεχίζει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, ξεκινώντας από τις 21 Ιανουαρίου. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα προσάρτησης της περιοχής αυτής στο Ισραήλ, ο Τραμπ αρχικά απέφυγε να απαντήσει, αναφέροντας ωστόσο ότι το Ισραήλ είναι «πολύ μικρή χώρα» σε έκταση.
Η άρνηση της Ιορδανίας και της Αιγύπτου να υποδεχτούν τους Παλαιστινίους φαίνεται να μην έχει αποθαρρύνει τον Τραμπ, ο οποίος προσεγγίζει τις διεθνείς διπλωματικές προκλήσεις με τον τρόπο που θα διαπραγματευόταν μια συμφωνία μεταξύ εταιρειών. «Έχουμε κάνει πολλά για αυτούς και θα το κάνουν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος την Πέμπτη.
Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, θα υποδεχτεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, ενώ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι το Σάββατο. Οι δύο χώρες είναι μεταξύ των πέντε που, με επιστολή τους στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αντέτειναν τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και ζήτησαν να τους επιτραπεί να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής.
Ο Τραμπ, εξάλλου, άρση των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Τζο Μπάιντεν στις παραδόσεις βομβών 2.000 λιβρών στο Ισραήλ και ανήρεσε οικονομικές κυρώσεις εναντίον Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προγραμματίζει να συζητήσει με τον Νετανιάχου τα σχέδια για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, μια διαδικασία που ήδη είχε ξεκινήσει κατά την πρώτη του θητεία. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία συνδέει αυτή την εξομάλυνση με την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, την οποία απορρίπτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Νετανιάχου αναμένεται να παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ, καθώς έχει προγραμματίσει «πολλές» συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.