Έξι Αμερικανοί που κρατούνταν στη Βενεζουέλα αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή, συνοδευόμενοι από τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Ο Γκρενέλ συναντήθηκε στο Καράκας με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο αποστολής που στόχευε τόσο στην απελευθέρωση των Αμερικανών όσο και στην επιστροφή Βενεζουελάνων μεταναστών που έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ.
Ο Γκρενέλ ανακοίνωσε την επιστροφή των έξι Αμερικανών με ανάρτηση στο Χ, συνοδευόμενη από φωτογραφία μέσα στο αεροσκάφος, ενώ ανέφερε ότι μόλις είχαν επικοινωνήσει με τον Τραμπ, εκφράζοντάς του την ευγνωμοσύνη τους.
Ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Γκρενέλ είχε λάβει εντολή να απαιτήσει από το Καράκας την «άνευ όρων» επιστροφή στη χώρα τους των Βενεζουελάνων που έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ και να πετύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών «ομήρων» που κρατούνταν στη Βενεζουέλα.
«Μόλις ενημερώθηκα ότι φέρνουμε πίσω έξι ομήρους από τη Βενεζουέλα (…) Εξαιρετική δουλειά!», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στόχος η επαναπροσέγγιση
Η συνάντηση του Γκρενέλ με τον Μαδούρο μεταδόθηκε από τη βενεζουελανική τηλεόραση, με το Καράκας να επισημαίνει ότι η συζήτηση αφορούσε τη μετανάστευση, τις επιπτώσεις των κυρώσεων, την εμπλοκή Αμερικανών πολιτών σε εγκλήματα στη Βενεζουέλα και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο Μαδούρο έκανε λόγο για μια «νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα για περαιτέρω συνεργασία.
Σκληρή στάση από τις ΗΠΑ
Παρά την αποστολή του Γκρενέλ, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ασκεί πίεση στο Καράκας. Ο Μαουρίσιο Κλάβερ-Καρόουν, αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, προειδοποιώντας τη Βενεζουέλα για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, τόνισε ότι ο Γκρενέλ θα ζητήσει την έγκριση επαναπατριστικών πτήσεων για μέλη της βενεζουελάνικης εγκληματικής οργάνωσης «Tren de Aragua», την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε τρομοκρατική ομάδα.
Το ιστορικό των διμερών σχέσεων
Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλας διακόπηκαν το 2019, όταν η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Παρά τις κυρώσεις και τις εντάσεις, υπήρξαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις, όπως το 2022, όταν επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, δέκα Αμερικανοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα τον Βενεζουελάνο επιχειρηματία Άλεξ Σάαμπ.
Σήμερα, τουλάχιστον οκτώ Αμερικανοί φέρεται να κρατούνται στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Foro Penal. Το Καράκας ισχυρίζεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να είναι πράκτορας του FBI.
Πολιτικές εξελίξεις και μεταναστευτική πολιτική
Οι ΗΠΑ, μαζί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναγνωρίζουν τη νέα θητεία του Μαδούρο, θεωρώντας ότι τις εκλογές του Ιουλίου 2024 κέρδισε ο αντιπολιτευόμενος Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρουτία.
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, υποσχέθηκε να εφαρμόσει το «μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην αμερικανική ιστορία». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την ακύρωση της παράτασης του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για πάνω από 600.000 Βενεζουελάνους στις ΗΠΑ, καθιστώντας τους επιλέξιμους προς απέλαση.