Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κούβα η πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μεταφερθούν έως 30.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο. Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «πράξη βαρβαρότητας».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ντίας-Κανέλ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να φυλακίσει χιλιάδες μετανάστες «βίαια απελαθέντες» σε μια βάση που βρίσκεται «σε κουβανικό έδαφος κατεχόμενο παράνομα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι μετανάστες θα κρατούνται σε φυλακές «γνωστές για βασανιστήρια και παράνομες κρατήσεις» υπόπτων για τρομοκρατία.
Τι δήλωσε ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ζητά από τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφαλείας να προετοιμάσουν χώρο για την κράτηση μεταναστών στη βάση του Γκουαντάναμο.
«Θα δημιουργήσουμε κέντρο κράτησης για 30.000 παράνομους μετανάστες», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς «εγκληματίες».
Αντιδρώντας, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή δείχνει «την περιφρόνηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο».
Η φυλακή του Γκουαντάναμο
Η φυλακή του Γκουαντάναμο δημιουργήθηκε το 2002 στη ναυτική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στο νησί της Κούβας, στο πλαίσιο του «παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Κατά τη λειτουργία της, η φυλακή έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και μέλη της Αλ Κάιντα. Οι συνθήκες κράτησης, καθώς και οι αποκαλύψεις για βασανιστήρια, έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Παρά τις δεσμεύσεις των πρώην προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν για το κλείσιμό της, η φυλακή εξακολουθεί να λειτουργεί. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στους New York Times, η ναυτική βάση του Γκουαντάναμο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για την κράτηση παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονται στη θάλασσα.
Η βάση, που εκτείνεται σε 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κούβας, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ από το 1903. Η Κούβα έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή της, χωρίς αποτέλεσμα.