Εντατικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έβαλαν στο στόχαστρο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραθαλάσσια περιοχή Ταρτούς της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» σε διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας και «αποθηκών πυραύλων εδάφους-εδάφους», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Η πηγή αυτή έκανε λόγο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το 2012» στην παράκτια περιοχή της Ταρτούς, όπου βρίσκεται ιδίως στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση της Ρωσίας.

Ερευνητές που ασχολούνται με τους σεισμούς, σημειώνουν ότι μια από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην Ταρτούς καταγράφηκε από σεισμογράφους ως σεισμός μεγέθους 3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ!

Το Ισραήλ σχεδιάζει να επεκτείνει τους οικισμούς του Γκολάν μετά την πτώση του Άσαντ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για την ενθάρρυνση της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη επειδή ένα «νέο μέτωπο» είχε ανοίξει στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ από μια συμμαχία ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ήθελε να διπλασιάσει τον πληθυσμό των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 και θεωρούνται παράνομα κατεχόμενα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινήθηκαν σε μια νεκρή ζώνη που χωρίζει τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία τις ημέρες μετά την αποχώρηση του Άσαντ, λέγοντας ότι η αλλαγή του ελέγχου στη Δαμασκό σήμαινε ότι οι ρυθμίσεις κατάπαυσης του πυρός είχαν «καταρρεύσει».

Παρά την κίνηση αυτή, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ότι το Ισραήλ «δεν έχει κανένα συμφέρον σε μια σύγκρουση με τη Συρία».

«Θα καθορίσουμε την ισραηλινή πολιτική σχετικά με τη Συρία σύμφωνα με την πραγματικότητα επί του εδάφους», είπε.

Στα Υψίπεδα του Γκολάν υπάρχουν περισσότεροι από 30 ισραηλινοί οικισμοί, στους οποίους ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι. Θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο αμφισβητεί το Ισραήλ.

Οι έποικοι ζουν μαζί με περίπου 20.000 Σύρους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Δρούζοι Άραβες που δεν έφυγαν όταν η περιοχή τέθηκε υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να κρατάει [την περιοχή], να την κάνει να ανθίσει και να την εποικίσει».

Η ανακοίνωση του Νετανιάχου έρχεται μία ημέρα αφότου ο νέος ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα επέκρινε το Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες επιδρομές του σε στρατιωτικούς στόχους στη χώρα, οι οποίες φέρεται να έχουν ως στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει περισσότερες από 450 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τις 8 Δεκεμβρίου, εκ των οποίων 75 από το βράδυ του Σαββάτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr