Έξι εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία, που αντιστοιχούν στο 26% του πληθυσμού, εγκατέλειψαν τη χώρα τους από το 2011 με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου ενώ άλλα 7,5 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Το μεγάλο ζήτημα του επαναπατρισμού βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν πάρει τον δρομο της επιστροφής μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και παρέμειναν εκεί προσδοκώντας την επιστροφή τους.
Ένας απ’ αυτούς, ο Αλά Τζαμπέρ περιμένει να περάσει τα σύνορα για να επιστρέψει στη Συρία, μαζί με τη 10χρονη κόρη του, δεκατρία χρόνια αφού ο πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σπίτι του.
Ο Τζαμπέρ έχασε τη σύζυγο και τα τρία από τα παιδιά του στους καταστροφικούς σεισμούς που επληξαν την Τουρκία πέρσι.
«Όπως έκλαψα και για τα παιδιά που έχασα στον σεισμό, σήμερα κλαίω επειδή αφήνω πίσω μου το Χατάι και την Τουρκία», είπε ο Τζαμπέρ. «Θεού θέλοντος, τα πράγματα θα είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν επί διακυβέρνησης Άσαντ. Ο σημαντικότερος λόγος για να επιστρέψω είναι ότι η μητέρα μου ζει στη Λαττάκεια. Εκείνη μπορεί να φροντίζει την κόρη μου, ώστε εγώ να εργαστώ»
Αρκετά εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο ενώ στην Ευρώπη, η Γερμανία προηγείται στη φιλοξενία Σύρων προσφύγων ή αιτούντων άσυλο με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 781.000, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σχεδόν άμεσα μετά την πτώση Άσαντ, κυβερνήσεις κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, προχώρησαν στην αναστολή του καθεστώτος Ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες και όπως εκτιμά η UNHCR, αν όλοι οι Σύροι επέστρεφαν στα σπίτια τους, περίπου 13 εκατομμύρια εκτοπισμένοι θα βρίσκονταν σε μετακίνηση.
Στη Γερμανία πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομείων (DKS), Τζέραλντ Γκας, τάχθηκε ενάντια στον επαναπατρισμό Σύρων γιατρών που «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της περίθαλψης, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία σε μικρές πόλεις».