Οι ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία δεν θα αποφάσιζαν μια τόσο προκλητική επιχείρηση, «χωρίς υποκίνηση και ολόπλευρη υποστήριξη από εξωτερικές δυνάμεις, που επιδιώκουν να προκαλέσουν έναν νέο γύρο ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, αποκαλύπτοντας και τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Μόσχας, σε σχέση με εκείνες της Άγκυρας για το Συριακό.
Χωρίς ξένη παρέμβαση, ειδικά από «Αμερικανούς και Βρετανούς εδώ και πολλά χρόνια» τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, υποστήριξε η Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης, η οποία εκτίμησε ότι μεταξύ των ισλαμιστών, που επιτέθηκαν στο Χαλέπι «υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές ανάμεσά τους, μεταξύ των οποίων και εκείνοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση», δηλαδή από κεντροασιατικές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιεύονται σε ρωσικά ΜΜΕ.
«Είναι σαφές ότι υπήρχε επίσης ουκρανικό ίχνος, δεδομένων των πληροφοριών που λαμβάνουμε σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος του Κιέβου και των μαχητών της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων και εμπειρίας για τη χρήση τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία περιοχή όπου το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου εφαρμόζει την εγκληματική του εμπειρία. Πριν από αυτό, ήταν οι αφρικανικές χώρες. Τώρα μιλάμε για τη Συρία», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι «οι εξτρεμιστές στοχεύουν σαφώς να υπονομεύσουν τις πολυετείς προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης ομαλοποίησης στη χώρα αυτή, θέτοντας σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των αμάχων στα πεδία των μαχών, τους οποίους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες σύμφωνα με την καλά δοκιμασμένη τακτική τους».
Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, περί της ανάγκης να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Συρία και μάλιστα με τουρκική διαμεσολάβηση, η Ρωσίδα εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο «να διαχωριστεί η αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες. Είναι διαφορετικά πράγματα. Εδώ και χρόνια ακούγεται η άποψη ότι οι τρομοκράτες είναι “μετριοπαθείς”. Δεν είναι. Αν είναι “μετριοπαθείς”, τότε δεν είναι πλέον τρομοκράτες. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές μεθόδους θα πρέπει να χαρακτηρίζονται αντιστοίχως».
Η Ζαχάροβα θύμισε «τη μακροχρόνια, σταθερή θέση της τουρκικής ηγεσίας» ότι «είναι αδύνατο να επιδιωχθεί οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τρομοκράτες», χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτή τη «θεμελιώδη αποφασιστικότητα σε αυτόν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ως ένα από τα «επισκεπτήρια» της τουρκικής πολιτικής.
Αναφερόμενη, δε, στον ενδοσυριακό πολιτικό διάλογο, είπε ότι «η επίσημη Δαμασκός έχει επιδείξει ετοιμότητα και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων. Ορισμένες από αυτές έλαβαν χώρα στο έδαφος της Ρωσίας, όταν εκπρόσωποι των επίσημων Αρχών και πολυάριθμα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν έρθει να μας επισκεφθούν».