Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση στη Γάζα «φρικτή» και την παρομοίασε με «την Ημέρα της Κρίσης», προειδοποιώντας ότι η έκθεση των Παλαιστινίων στις συνθήκες, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι στο έδαφος αυτό, προσομοιάζουν ενδεχομένως «με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα».
Ανοίγοντας μια διάσκεψη στο Κάιρο που έχει στόχο να επιταχυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη λωρίδα της Γάζας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε η αναπληρώτριά του Αμίνα Μοχάμεντ, τη διεθνή κοινότητα «να θέσει τις βάσεις μιας βιώσιμης ειρήνης στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν 14 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, αριθμός που θεωρείται αξιόπιστος από τον ΟΗΕ.
Ο Γκουτέρες υπογράμμισε τον καταστροφικό απολογισμό της σύγκρουσης και την επείγουσα ανάγκη για διεθνή δράση. «Η κακή διατροφή είναι ενδημική… Ο λιμός είναι επικείμενος. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει», διαπιστώνει ο Γκουτέρες.
Ο ίδιος πρόσθεσε στην ομιλία του πως η Γάζα έχει πλέον «το μεγαλύτερο αριθμό ακρωτηριασμένων παιδιών ανά κάτοικο στον κόσμο, με πολλά από τα παιδιά αυτά να έχουν χάσει μέλη και να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς καν αναισθησία».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επέκρινε επίσης τους αυστηρούς περιορισμούς στη διοχέτευση της βοήθειας, χαρακτηρίζοντας τα σημερινά επίπεδά της «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή».
Σύμφωνα με καταμέτρηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μόνο 65 φορτηγά με βοήθεια εισέρχονταν κάθε ημέρα σ’ αυτό το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος τον περασμένο μήνα, έναντι κατά μέσο όρο 500 πριν από τον πόλεμο.
Ο αποκλεισμός της βοήθειας προς τη Γάζα «δεν είναι μια κρίση επιμελητείας», αλλά μάλλον «μια κρίση πολιτικής βούλησης και σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε σήμερα ο Γκουτέρες.
Η UNRWA έχει ανακοινώσει πως όλες οι απόπειρές της για μεταφορά βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας συνάντησαν «την άρνηση» του Ισραήλ ή «εμποδίσθηκαν» από τη χώρα αυτή στο διάστημα από τις 6 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, εν μέσω σφοδρών μαχών.
Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε την UNRWA «αναντικατάστατο σωσίβιο για εκατομμύρια Παλαιστινίους» και προειδοποίησε πως, «αν υποχρεωθεί να κλείσει, η ευθύνη για την αντικατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών της – και για να απαντηθούν οι θεμελιώδεις ανάγκες των Παλαιστινίων της Γάζας- θα ανήκει στο Ισραήλ ως δύναμη κατοχής.
«Όχι στα Ηνωμένα Έθνη (…) Αλλά στο Ισραήλ και μόνο στο Ισραήλ», επέμεινε, ενώ τον Οκτώβριο η εν λόγω χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει στην UNRWA να επιχειρεί στο έδαφός της.
Η λωρίδα της Γάζας, έχει «πλέον το μεγαλύτερο αριθμό ακρωτηριασμένων παιδιών ανά κάτοικο στον κόσμο», δήλωσε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Πολλά παιδιά χάνουν μέλη και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς καν αναισθησία. Αυτό που παρακολουθούμε μπορεί να είναι ένα από τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα», υποστήριξε ο Γκουτέρες.
Αμερικανίδα γιατρός ξέσπασε σε κλάματα στον ΟΗΕ
Συγκλονισμένη από αυτά που μετέφερε στους παρευρισκόμενους στον ΟΗΕ, η γιατρός Τάνια Χαζ-Χασάν δεν μπόρεσε να κρατηθεί.
«…Θέλω να μάθει όλος ο κόσμος ότι είμαι άνθρωπος. Τελικά δεν είμαι στυλό σε χαρτί, δεν είμαι ανώνυμος, είμαι άνθρωπος που δημιούργησε ο Θεός» διάβαζε στο χαρτί η Αμερικανίδα γιατρός Τάνια Χαζ-Χασάν, ώσπου δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς τη στιγμή της συνέντευξης Τύπου στον ΟΗΕ.
Η Αμερικανίδα παιδοχειρουργός ξέσπασε σε κλάματα στη διάρκεια ακροάσεως στον ΟΗΕ στη Γενεύη στις 26 Νοεμβρίου, καθώς αφηγούνταν ιστορίες από τους συναδέλφους της στη Γάζα για τον «πόνο και την εξαχρείωση» που υπομένουν, εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας της Γάζας από τους Ισραηλινούς.
Γνωρίζοντας η Αμερικανίδα γιατρός θα ήταν στην ακρόαση του ΟΗΕ, ρώτησε μερικούς συναδέλφους της στη Γάζα, αν είχαν κάποια μηνύματα που θα ήθελαν να τα μεταφέρει η ίδια.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μερικά από τα μηνύματά τους» είπε, ξεκινώντας να τα διαβάζει.
«Πες τους ότι είμαστε κουρασμένοι.. Είμαστε χωρίς σπίτια…στο δρόμο…Οι αγαπημένοι μας έφυγαν και είμαστε όλοι ιστορίες». Αυτό ήταν ένα μήνυμα που μου έστειλε μια νοσοκόμα.
«Τελικά δεν είμαι στυλό σε χαρτί, δεν είμαι ανώνυμη, είμαι άνθρωπος που δημιούργησε ο Θεός».
«Ένας γιατρός μονάδας εντατικής θεραπείας, πολιορκημένος στη Γάζα και αποκομμένος από την οικογένειά του, μου είπε: «Πες τους όλα όσα ήρθες και είδες με τα μάτια σου». «Πες τους ότι θέλω να δω τη γυναίκα μου και τον γιό μου, γιατί μου λείπουν πραγματικά».
Στη συνέχεια η Τάνια Χαζ-Χασάν μετάφερε τα λόγια της Σαέντ, μιας νοσοκόμας η οποία κρατήθηκε και βασανίστηκε από τις ισραηλινές αρχές: «Μας θάβουν, κάθε λεπτό μας θάβουν, κάθε λεπτό εξαφανιζόμαστε, κάθε λεπτό μας απαγάγουμε, βιώνουμε πράγματα που το μυαλό δεν μπορεί ακόμη και να κατανοήσουν. Πεθαίνουμε και δεν βρίσκουμε κανέναν να μας θάψει. Σας ζητώ να μοιραστείτε την ιστορία μου, ολόκληρη την ιστορία μου, με το όνομά μου. Θέλω να μάθει όλος ο κόσμος ότι είμαι άνθρωπος. Τελικά δεν είμαι στυλό σε χαρτί, δεν είμαι ανώνυμη, είμαι άνθρωπος που δημιούργησε ο Θεός».
Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος γιατρός απηύθυνε ένα μεγάλο παράπονο, μέσω της Αμερικανίδας: «Γιατί δεν είναι εκεί [και] Παλαιστίνιοι να μιλήσουν για τον αγώνα μας. Γιατί δεν είμαστε εκεί και δεν μπορούμε να μιλήσουμε; Ο παλαιστινιακός λαός, ο λαός στη Γάζα; Γιατί όχι εγώ, γιατί όχι ο γείτονάς μου, γιατί όχι ο συνάδελφός μου;».
Στη συνέχεια η Αμερικανίδα προσέθεσε ότι «οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας δεν είναι εδώ γιατί τα συστήματα στα οποία υπάρχουμε αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζουν την αξία της παλαιστινιακής ζωής».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr