Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews
Την πιο πάνω εικόνα τη δημοσιοποίησε χθες η Χεζμπολάχ ισχυριζόμενη ότι είναι από αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Τελ Αβίβ, με την… προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Βηρυτού θα αντιμετωπίζεται με μία αντεπίθεση, λόγια τα οποία είχε πει ο γενικός της γραμματέας Ναΐμ Κάσεμ.
Αν η κατάσταση στην οποία η τρομοκρατική οργάνωση – βραχίονας του ιρανικού καθεστώτος έχει φέρει τη Βηρυτό και ολόκληρο το Λίβανο την τελευταία 20ετία δεν ήταν τόσο τραγική, θα μπορούσε και μάλλον έπρεπε κανείς να γελάσει με την εικόνα αλλά και την προσπάθεια αυτού που απέμεινε από τη Χεζμπολάχ να διατυπώσει και απειλές.
Η εικόνα ήταν βέβαια φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη, ο δε «πολύς» Κάσεμ φέρεται να διέφυγε με το αεροπλάνο του Ιρανού ΥΠΕΞ πριν από εβδομάδες και να κρύβεται στην Τεχεράνη, από όπου ηχογραφεί τα βίντεο στα οποία απειλεί θεούς και δαίμονες, χωρίς και η εικόνα του, η εικόνα ενός κακόμοιρου 71χρονου παππούλη ο οποίος εάν δεν ήταν τρομοκράτης θα ήταν συμπαθής ,να στηρίζει το περιεχόμενο των όσων λέει.
Το κόλπο με το AI χτύπημα βέβαια δεν απευθυνόταν στον έξω κόσμο ο οποίος το ανακάλυψε αμέσως αλλά, σε ένα κοινό εσωτερικό και λιγότερο εξοικειωμένο με την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ανέλαβε -ίσως- να το μεταφέρει από κινητό σε κινητό. Και πάλι όμως, λίγα θα μπορούσε να προσφέρει σε μια οργάνωση, η οποία πρώτα αποκεφαλίστηκε και μετά αποδεκατίστηκε ή και αντίστροφα, αν δει κανείς τα γεγονότα και τώρα εξαντλεί το μη ανανεώσιμό της οπλοστάσιο, ελπίζοντας ότι κάποια από τις επιθέσεις της θα έχει ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα.
Εκείνο που έχει μείνει περισσότερο στο μυαλό των Λιβανέζων και όχι μόνο, πέρα από τα δεινά που τους έχει προκαλέσει το Ιράν και τα οποία βλέπουν στα ερείπια στις σιιτικές περιοχές, είναι ίσως το έγγραφο εκείνο της Χεζμπολάχ το οποίο αφέθηκε να διαρρεύσει -προφανώς από τους Ισραηλινούς- με την αναφορά των απωλειών της Οργάνωσης στις θεαματικές επιθέσεις με τους βομβητές εναντίον της: 879 «μάρτυρες», νεκροί δηλαδή, 602 κρίσιμα τραυματισμένοι από τους οποίους 97 έπρεπε να μεταφερθούν στο Ιράν, 509 τυφλοί, 2187 με ακρωτηριασμούς, 1735 με ολική καταστροφή γεννητικών οργάνων και 1639 με άλλα είδη τραυμάτων. Και βεβαίως όσα ήρθαν μετά.
Αν και, σε περίπτωση που σταθεί τυχερή μπορεί να καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο Ισραήλ, είναι φανερό πως η Χεζμπολάχ είναι για την ώρα μια τελειωμένη Ιστορία. Τα πιο πάνω χτυπήματα, η εκκαθάριση σε μερικές βδομάδες ολόκληρης της ηγετικής της πυραμίδας, πλην του Κάσεμ, η διάλυση των βάσεων της στο νότιο Λίβανο και η επιχείρηση που συνεχίζεται, δεν αφήνει περιθώρια έστω και επικοινωνιακών παιχνιδιών ή fake news όπως αυτά που, και με τη βοήθεια της ΑΙ εκμεταλλεύθηκε η Χαμάς πριν αποδεκατιστεί, για να ανάψει τη φωτιά του αντισημιτισμού στον πλανήτη, πριν καταστραφεί.
Και το έκανε με μεγάλη επιτυχία αφού, μια οργάνωση η οποία στο πρώτο άρθρο του Καταστατικού της εξηγεί ότι υπάρχει για να διαπράξει τη γενοκτονία των Εβραίων κατάφερε να περάσει σε πολύ κόσμο το μήνυμα πως ένας πόλεμος που ίδια προκάλεσε είναι κάτι σαν «γενοκτονία». Με την αναλογία των νεκρών αντί να είναι στο 1:9, ένας στρατιώτης για εννέα αμάχους όπως συνήθως ισχύει, να είναι στο 1:1 που είναι η χαμηλότερη αναλογία πολέμου στη σύγχρονη Ιστορία. Και δεν είναι τυχαίο.
Ή, το να μιλάει, ο κόσμος και πάλι, με βάση τα στοιχεία της και μόνο, και αυτό πρωτοφανές στην Ιστορία, για «43.000 νεκρούς» όταν πάνω από τους μισούς είναι τρομοκράτες . Ποτέ προηγουμένως δεν γινόταν συμψηφισμός ενόπλων και αμάχων, πόσω δε μάλλον ενόπλων τρομοκρατών. Είναι φανερό πως ο πόλεμος αυτός στην επικοινωνία κρίθηκε με το που ξεκίνησε. Και τον κέρδισε ο εξτρεμισμός με τη βοήθεια του Tik Tok, των «καμένων» θαυμαστών των «σοσιαλιστικών» δικτατοριών και των Woke στη Δύση.
Κλείνοντας την παρένθεση, λοιπόν, η Χεζμπολάχ έχει ηττηθεί. Και δεν έχει καν την επικοινωνιακή πολυτέλεια που είχε η Χαμάς πριν τη συντριβή της. Για αυτό είναι που ο Λίβανος βρίσκεται κοντά στην ειρήνευση με το Ισραήλ, με τη σιωπηρή ανοχή έστω της Χεζμπολάχ. Βεβαίως, οι συνομιλίες δεν γίνονται μαζί της, γίνονται με τις επίσημες Αρχές του Λιβάνου και η χώρα -οι υπόλοιποι αλλά και όσοι Σιίτες δεν στηρίζουν τη Χεζμπολάχ- είναι και η ίδια θύμα της όλης κατάστασης.
Ωστόσο, για πρώτη φορά η ειρήνευση δείχνει να πλησιάζει.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει τον όρο του, επί της ουσίας τον όρο του Ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απουσία κάθε στρατιωτικής δύναμης πλην του νόμιμου Στρατού του Λιβάνου και της UNFIL νοτίως του ποταμού Λιτάνι. Ο στρατός του Λιβάνου θα αναλάβει να επιτηρεί τη συμφωνία και, δεδομένου ότι ο στρατός του Λιβάνου είναι αδύνατον να το κάνει μόνος του, οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του.
Αυτό θα καλύψει το στρατιωτικό κενό το οποίο με την κατάρρευση της χώρας και την τρομακτική ισχυροποίηση της Χεζμπολάχ, είχε αφήσει την τρομοκρατική οργάνωση ως τον μοναδικό πραγματικά τακτικό στρατό στο Λίβανο με ότι αυτό σήμαινε.
Το Ιράν, εάν το καθεστώς επιζήσει των πρώτων μηνών Τραμπ στην εξουσία, δεν θα μπορεί να επαναλάβει τις ιστορίες του παρελθόντος. Το δε καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, τη σημαντικότερη βάση αυτής της Ιστορίας, θα σκεφτεί διπλά και τριπλά για να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Αναλυτές τοποθετούν τη συμφωνία ίσως και στις επόμενες ώρες ή μέρες.
Κι αυτό όμως, είναι ένα έργο που το είδαμε και στο παρελθόν, παρά τις πολύ ευοίωνες ενδείξεις, κάτι που γεννά επιφυλάξεις.