Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews

Όταν την περασμένη εβδομάδα το Άμστερνταμ κλονιζόταν από τα πρωτόγνωρα αντισημιτικά επεισόδια τα οποία είχαν προκαλέσει συμμορίες μουσουλμάνων κυρίως Αράβων κάποιοι στην Ευρώπη διατύπωσαν την εκτίμηση ότι αυτό που συνέβη στο Άμστερνταμ ήταν απλώς η αρχή. Η εξέλιξη των πραγμάτων του δικαίωσε αφού μόλις 48 ώρες μετά το Άμστερνταμ βίωνε εξίσου βίαια επεισόδια πάντα με πρόσχημα το ζήτημα της Γάζας αλλά, εν τη απουσία Ισραηλινών, οι δράστες θα έβαζαν ως στόχο τη δημόσια περιουσία πυρπολώντας μεταξύ πολλών άλλων και ένα τραμ. 

Η ολλανδική Αστυνομία απαγόρευσε για λόγους ασφαλείας τις διαδηλώσεις στην πόλη, η εντολή παραβιάστηκε και πάνω από 300 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί για αυτό και θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Και ενόσω η κατάσταση στην Ολλανδία παραμένει έκρυθμη ένα από τα χειρότερα, αυτό του spillοver, της επέκτασης δηλαδή του φαινομένου λόγω της κανονικοποίησης ή της αιτιολόγησης της βίας -εδώ με ένα ιδεολογικό πρόσχημα- και εκτός της Ολλανδίας δείχνει να γίνεται πραγματικότητα. 

Και αυτό συμβαίνει σε μια χώρα πολύ πιο δύσκολη να ελεγχθεί, μια χώρα η οποία έχει βιώσει την ισλαμιστική τρομοκρατία όσο καμία άλλη στην Ευρώπη: τη Γαλλία. Το Παρίσι αντικρίζει με μεγάλη ανησυχία τον αποψινό αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και του Ισραήλ και πολύ περισσότερο το ότι οι εκεί διαδηλωτές έχουν ήδη εκμεταλλευθεί το ασύνδετο με τον αγώνα gala  ακροδεξιών στο Παρίσι υπέρ του Ισραήλ στο οποίο είχε προσκληθεί και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριτς ο οποίος όμως ακύρωσε τελικά το ταξίδι του στο Παρίσι μετά από παρασκηνιακά διαβήματα της γαλλικής κυβέρνησης για το αδιανόητο του πράγματος, να διοργανώνεται κάτι τέτοιο ειδικά τη βραδιά του αγώνα των εθνικών ομάδων όταν η Γαλλική Αστυνομία θα προσπαθεί να επιτηρήσει ολόκληρη την πόλη.

Μόνο το εν τέταρτον του σταδίου θα δεχθεί οπαδούς ενώ το Ισραήλ απέτρεψε την μαζική κάθοδο οπαδών του στο Παρίσι. Έτσι οι Ισραηλινοί οπαδοί θα είναι ελάχιστοι κάτι όμως που δεν μειώνει ιδιαίτερα το ενδεχόμενο της όποιας επίθεσης οποιασδήποτε μορφής ή εκτρόπων, παρά το γεγονός ότι 4,000 αστυνομικοί θα βρίσκονται απόψε επί ποδός στο Παρίσι από τους οποίους 2,500 θα είναι στο στάδιο μαζί με άλλους 1,000 φρουρούς ιδιωτικής εταιρείας και άλλοι 1,500 αστυνομικοί θα περιπολούν την πόλη. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους Εβραίους της Ευρώπης αλλά και καταδίκης του αντισημιτισμού που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο, στον αγώνα ο οποίος αρχίζει στις 21:45 (ώρα Κύπρου) θα παραστούν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας Ολάντ και Σαρκοζί. 

Στο Παρίσι ήδη οργανώνονται διαδηλώσεις, όμως η ανησυχία των Αρχών εδράζεται πρώτον στο ότι δεν μπορεί να γίνουν ιδιαίτερες προβλέψεις για το μπορεί να κάνουν εξτρεμιστικά στοιχεία και πως και στο Άμστερνταμ η Αστυνομία είχε λάβει μέτρα, οι οργανωτές των εκδηλώσεων είχαν συμμορφωθεί αλλά ξαφνικά στο πλήθος άρχισαν να παρεισφρύουν ομάδες άλλων ατόμων τους οποίους οι οργανωτές ειδοποίησαν ότι δεν γνώριζαν και από εκεί ξεκίνησαν όλα τη βραδιά του αγώνα της Μακάμπι με τον Ajax.

Ο προβληματισμός, ακόμα και εάν όλα απόψε κυλήσουν ομαλά είναι πού οδηγείται ευρύτερα το πράγμα στην Ευρώπη με τα άκρα να είναι τα μόνα που εισπράττουν από αυτή την κατάσταση: το αριστερό άκρο πολιτικά να εκμεταλλεύεται και να χρησιμοποιεί το αντιισραηλινό στρατόπεδο για να συσπειρώσει και να κερδίσει ψήφους, τη δε ακροδεξιά να βλέπει την κατάσταση υποβοηθητική όσο τίποτα άλλο για τις πολιτικές της. Με την άνοδο Τραμπ και την αναμενόμενη ειρηνική ή βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, η μεν ακροαριστερά έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να τις «μεταφέρει» στην Ευρώπη η δε ακροδεξιά να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό παράδειγμα για προωθήσει πολιτικές πέραν της απλής αντιμετώπιση εκτρόπων αλλά και ακραίων διαδηλωτών. Αυτό αναμένεται να κάνουν αμφότερα τα άκρα.