Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου απέπεμψε την Τρίτη τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αντικαταστάτης του θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ. Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκίντεον Σάαρ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο άνδρες, αμφότεροι από το κόμμα Λικούντ, είχαν μια δύσκολη πολιτική σχέση και ήταν -με διαφορετικές αφορμές κάθε φορά- σε σύγκρουση ακόμη και στο μέσον του πολέμου μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σε δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη δέσμευσή μου ως πρωθυπουργός είναι να διατηρήσω την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Δυστυχώς, αν και τους πρώτους μήνες του πολέμου υπήρχε εμπιστοσύνη και πολύ καρποφόρα δουλειά, κατά τους τελευταίους μήνες αυτή η εμπιστοσύνη διερράγη μεταξύ εμού και του υπουργού Άμυνας», λέει ακόμη ο πρωθυπουργός.

Εξηγεί ότι διαφωνούσαν σχετικά με τη διαχείριση του πολέμου και ότι ο Γκάλαντ πήρε αποφάσεις και έκανε δηλώσεις που ήταν σε αντίφαση με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

«Έκανα πολλές προσπάθειες να γεφυρώσω αυτά τα χάσματα, αλλά αυτά γίνονταν όλο και μεγαλύτερα», λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και συνεχίζει λέγοντας ότι «περιήλθαν σε γνώση της κοινής γνώμης με απαράδεκτο τρόπο και -το χειρότερο- περιήλθαν και σε γνώση του εχθρού. Οι εχθροί μας το απολάμβαναν και αποκόμιζαν πολλά οφέλη από αυτό».

Για τον νέο υπουργό είπε ότι «ο Κατζ έχει αποδείξει την ικανότητά του και την αφοσίωσή του στην εθνική ασφάλεια, ως υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Πληροφοριών για πέντε χρόνια, καθώς και ως επί μακρόν μέλος του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας». Του αποδίδει «έναν εντυπωσιακό συνδυασμό εμπειρίας και πρακτικών δεξιοτήτων» και λέει ότι είναι γνωστός ως «“μπουλντόζα” με ήρεμη δύναμη και υπεύθυνη αποφασιστικότητα».

Ο Νετανιάχου, όπως αναφέρει το timesofisrael.com, λέει στη δήλωσή του ότι τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης συμφωνούν μαζί του. Σε αυτό το πλαίσιο ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι η αποπομπή του Γκάλαντ «ήταν η σωστή απόφαση» από τον Νετανιάχου.

Μετά την απόλυσή του, ο Γκάλαντ τόνισε ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ πάντα ήταν και πάντα θα είναι η αποστολή της ζωής μου».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα επέκριναν την απόφαση του πρωθυπουργού.

«Ας βγούμε στους δρόμους», έγραψε στο X ο επικεφαλής των Δημοκρατών Γιαΐρ Γκόλαν. «Πολιτική σε βάρος της εθνικής ασφάλειας», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου.

«Δεν υπάρχει σημείο τόσο χαμηλά ώστε να μην πέσει αυτή η κυβέρνηση», σχολίασε βουλευτής που πρόσθεσε ότι ο υπουργός απολύεται εν μέσω της κλήσης ως επιστράτων χιλιάδων υπερορθόδοξων Εβραίων και με το Ιράν να ετοιμάζει την επίθεσή του.

Αρνητικά έκριναν την απόλυση και οι οικογένειες των περίπου 100 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες ζητούν από τον νέο υπουργό να δεσμευτεί ότι θα φέρει σε πέρας μια συνολική συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Η απόλυση του υπουργού «δυστυχώς είναι απόδειξη των ατυχών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης».

Διαδηλώσεις υπέρ του Γκάλαντ

Μετά την ανακοίνωση της αποπομπής, εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση του υπουργού. Οι διαδηλωτές βγήκαν στην εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ εμποδίζοντας την κυκλοφορία και βάζοντας φωτιές. Μεταξύ αυτών που καλούν σε διαμαρτυρίες είναι αντικυβερνητικές ομάδες και οικογένειες των ομήρων που κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι παίζει πολιτική και θέτει σε κίνδυνο τους αγαπημένους τους.

Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και έξω από το αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ.

Αιφνιδιάστηκαν οι ΗΠΑ

Η απόφαση του Νετανιάχου για την αποπομπή του υπουργού του την ημέρα των αμερικανικών εκλογών φαίνεται ότι κατέβαλε εξαπίνης τη διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ θα είχε πιθανότατα κληθεί να σχολιάσει την απομάκρυνση του Γκάλαντ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ωστόσο σήμερα, λόγω των εκλογών, δεν πραγματοποιείται ενημέρωση.

Η κριτική της Ουάσινγκτον για την πρώτη απόλυση του Γκάλαντ επικεντρώθηκε στη σημασία της διατήρησης ευρείας συναίνεσης από τον Νετανιάχου. Πιθανόν και αυτή τη φορά θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή.

Ο Γκάλαντ, σε κάθε περίπτωση, ήταν το μέλος του υπουργικού συμβουλίου που διατηρούσε τη συχνότερη επαφή με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Από την αρχή του πολέμου είχε μιλήσει πάνω από 100 φορές με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Ένα ηθικό σκοτάδι» έχει κατακλείσει τη χώρα, λέει ο συγκινημένος Γκάλαντ

Μετά την αποπομπή του από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γιοάβ Γκαλάντ ανέφερε, σε μια συναισθηματική δήλωση, ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του για τρεις λόγους: τον επιμερισμό του αμυντικού βάρους, την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν οι όμηροι και την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα μέσω μιας κρατικής επιτροπής έρευνας για την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε.

Σχετικά με την επιστράτευση, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο κοινωνικό, αλλά είναι ένα θέμα κεντρικό για την ύπαρξή μας – την ασφάλεια του Ισραήλ και του έθνους».

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σύνθετες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, λέει. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει καμία επιλογή. Όλοι πρέπει να υπηρετήσουν στις IDF και να συμμετάσχουν στην αποστολή της υπεράσπισης του Ισραήλ».

Προειδοποίησε, ακόμα, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να περάσει ο «νόμος που δημιουργεί διακρίσεις και είναι διεφθαρμένος» σχετικά με την κατάταξη των Υπερορθόδοξων, τον οποίο προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Σχετικά με τους ομήρους στη Γάζα, ο Γκάλαντ αφήνει υπαινιγμούς ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δεχτεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ακόμη και αν αφήσει τη Χαμάς στη Γάζα. «Όποιος πεθάνει μεταξύ των ομήρων δεν μπορεί ποτέ να επιστραφεί. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ εξιλέωση για την εγκατάλειψη των ομήρων».

Ζητά να διεξαχθεί κυβερνητική έρευνα για την υπόθεση της 7ης Οκτωβρίου, αναφέροντας την ανάγκη να φτάσουμε στην αλήθεια και να αντλήσουμε στρατιωτικά, πολιτικά και ασφαλιστικά διδάγματα. Ο Γκάλαντ σημειώνει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προετοιμαστούν οι ισραηλινές δυνάμεις για μελλοντικές προκλήσεις.

Ακολούθως, ο Γκάλαντ απένειμε τα εύσημα για την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ: «Χτυπήσαμε τη Γάζα και τον Λίβανο, την τρομοκρατία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια. Εξαλείψαμε τους ηγέτες της τρομοκρατίας στον κόσμο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Επιχειρήσαμε για πρώτη φορά ένα ακριβές, θανατηφόρο και γρήγορο χτύπημα στο Ιράν».

«Από τις 7 Οκτωβρίου, έχω επικεντρωθεί σε μια αποστολή – τη νίκη στον πόλεμο», λέει και προειδοποιεί για «ένα ηθικό σκοτάδι» που έχει κατακλύσει τη χώρα, χωρίς να κάνει αναφορά στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

protothema.gr