Όσοι καλούν σε αυτοσυγκράτηση επισημαίνουν πως τα χτυπήματα του Ισραήλ προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές. Όσοι θέλουν απάντηση τονίζουν πως το Ισραήλ πολεμά ήδη σε δύο μέτωπα και είναι ευάλωτο.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε το βράδυ του Σαββάτου τους κατοίκους τουλάχιστον 24 κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ να τις εκκενώσουν αμέσως, λέγοντας ότι έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι επειδή σταθμεύουν εκεί Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε μια παρόμοια προειδοποίηση για μερικές κοινότητες στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

 Νωρίτερα η Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι η χώρα του επέλεξε τους στόχους στους οποίους επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά συμφέροντά της και όχι υπακούοντας σε ό,τι της υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση με αφορμή ένα «εντελώς λανθασμένο», όπως το χαρακτήρισε, ρεπορτάζ τοπικής τηλεόρασης σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω των πιέσεων που δέχτηκε από τις ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ επιλέγει εκ των προτέρων τους στόχους των επιθέσεων με βάση τα εθνικά συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές εντολές. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι» ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Μετά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, το Ιράν αντιμετωπίζει έντονο εσωτερικό διχασμό σχετικά με το αν θα απαντήσει, με σκληροπυρηνικά μέλη του κοινοβουλίου να υποστηρίζουν την άμεση αντίδραση, ενώ άλλοι παράγοντες εντός και εκτός Ιράν προτρέπουν για αυτοσυγκράτηση.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε ανάλυσή του, ενώ η κυβέρνηση του Ιράν αρχικά επέλεξε να τονίσει την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών της συστημάτων και να υποβαθμίσει την κλίμακα της ζημιάς, στο εσωτερικό αναπτύσσεται συζήτηση για το κατά πόσον η παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας από το Ισραήλ πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Σύμφωνα με το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, η επίθεση καταδικάζεται αυστηρά, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως «το Ιράν έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπίζεται τον εαυτό του από πράξεις ξένης επιθετικότητας». Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Φατεμέ Μοχατζεράνι, ανέφερε πως «η ζημιά είναι περιορισμένη», και ότι οι Ιρανοί διατηρούν την περηφάνια τους, παρά την ισραηλινή επίθεση.

Περιφερειακές αντιδράσεις αλληλεγγύης, ιδίως από τον Κόλπο, όπως από το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ενισχύουν τη θέση του Ιράν, αν και αρκετές από αυτές τις χώρες υπογραμμίζουν την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπάντρ Αλμπουσαϊντί, εξέφρασε την ανησυχία του για την «κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής εθνικής κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επικεντρωθεί στην επίλυση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης, με κύριο άξονα την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Ωστόσο, σκληροπυρηνικοί πολιτικοί στο Ιράν ζητούν ταχεία απάντηση. Ο Αμίρ-Χοσεΐν Σαμπετί, βουλευτής της Τεχεράνης, ανέφερε ότι «η σταθερότητα εξαρτάται από την αποφασιστική αντίδραση στο παραμικρό λάθος του εχθρού» και ότι η καλύτερη στιγμή για απάντηση είναι όταν το Ισραήλ είναι ήδη εμπλεκόμενο στη Γάζα και τον Λίβανο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εκκλήσεις για μια «Επιχείρηση Promise 3», αναφορά σε προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αντιθέτως, ο πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Σαντέχ Ζιμπακαλάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση του Ισραήλ στην Τεχεράνη είχε διπλωματική επιτυχία για την Ουάσιγκτον, καθώς κατάφερε να περιορίσει τις ισραηλινές επιθέσεις ώστε να μη χρειαστεί ιρανική αντίδραση». Ο Ζιμπακαλάμ τόνισε πως οι ΗΠΑ επανειλημμένα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

Η συζήτηση για την απάντηση της Τεχεράνης συνδέεται άρρηκτα και με τη διπλωματική της θέση στην περιοχή, καθώς η επιτυχής απόκτηση μηνυμάτων αλληλεγγύης από γείτονες στον Κόλπο, αλλά και η διατήρηση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων. Η Ιορδανία μάλιστα δήλωσε ότι αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ, ενισχύοντας τη θέση του Ιράν.

Αναφορικά με το στρατιωτικό σκέλος, η πρωινή ανασκόπηση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισραηλινές επιθέσεις ανέδειξε τον θάνατο δύο στρατιωτών του ιρανικού στρατού. Παρότι οι ιρανικές αρχές απέτρεψαν τους πολίτες από το να δημοσιεύσουν φωτογραφίες, η πρωτεύουσα επανήλθε γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς, γεγονός που αυξάνει την πίεση σε όσους ζητούν άμεση στρατιωτική αντίδραση.

Η λήψη αποφάσεων της Τεχεράνης για πιθανή απάντηση περιπλέκεται λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης, καθώς άλλη μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει την εμπλοκή πρόσφατα εγκατεστημένων αμερικανικών αμυντικών συστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μασούντ Πεζεσκιάν βρίσκεται αντιμέτωπη με σκεπτικισμό σχετικά με την προοπτική διπλωματικών διαπραγματεύσεων, καθώς παλαιότερη υπόσχεση των ΗΠΑ για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα απέτυχε να υλοποιηθεί, δημιουργώντας αμφιβολίες για τα δυτικά διπλωματικά μηνύματα.

Στο παρόν πλαίσιο, αναμένεται πως οποιαδήποτε απόφαση για τη λήξη των συγκρούσεων με το Ισραήλ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Ουάσινγκτον να συμβάλει σε αποκλιμάκωση. Ωστόσο, με τις εκλογές να πλησιάζουν, μια πιθανή ειρηνική έκβαση φαίνεται απίθανη στο άμεσο μέλλον.

Διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις ανησυχούν για την «ειρήνη»

Ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων διακινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Όπως σημειώνει, η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, όπως επιβεβαιώθηκε από τις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF)σημειώθηκε εν μέσω σοβαρών και αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός προσθέτει η κ. Μασράλι.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη μείωση των εντάσεων και στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και για τον σκοπό αυτό παραμένει σε στενή επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες καταλήγει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Με μήνυμά του στο Χ ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Ετσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές της χθεσινής νύκτας, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και οδηγεί την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Το Ισραήλ, που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, που ετοιμάζεται να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη και που σκοτώνει καθημερινά αμάχους στο Λίβανο, με αυτή την επίθεση οδηγεί τώρα την περιοχή μας στα πρόθυρα ενός μεγαλύτερου πολέμου.

»Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο τερματισμός της ισραηλινής τρομοκρατίας στην περιοχή έχει καταστεί ιστορικό καθήκον για την εγκαθίδρυση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης.

»Ως εκ τούτου, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως δράση για την εφαρμογή του δικαίου και να σταματήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου.

»Ως Τουρκική Δημοκρατία επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιθυμούμε περισσότερο πόλεμο, βία και ανομία στην περιοχή μας.

»Για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, είναι επιτακτική ανάγκη οι χώρες της περιοχής και οι μη περιφερειακοί παράγοντες να υιοθετήσουν μια ορθολογική και συνετή στάση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr