Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews

Στις 7 περασμένου Αυγούστου ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν ηγέτης του κόμματος «Γκελετζέκ» («Μέλλον») Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε μια συνέντευξη στο κανάλι Habertürk, μεγάλο μέρος της οποίας αφιερώθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Είχαν ήδη περάσει 11 μήνες από τις κτηνωδίες της 7ης Οκτωβρίου και ο πρώην ηγέτης της Τουρκίας θεώρησε σκόπιμο εν μέσω μιας αντιισραηλινής φρενίτιδας στη χώρα, να αρπάξει  ό,τι μπορούσε πολιτικά, όπως και όλο το υπόλοιπο τουρκικό πολιτικό οικοδόμημα.

Έτσι, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα ήταν ο καταλύτης στην απόλυση του Σίνουαρ το 2011 από τις ισραηλινές φυλακές στις οποίες είχε περάσει 23 χρόνια καταδικασμένος σε τέσσερις φορές ισόβια για τον δολοφονία έξι ανθρώπων, δύο Ισραηλινών και τεσσάρων Παλαιστινίων. Δύο από τους τελευταίους τέσσερις τους οποίους θεώρησε ύποπτους για συνεργασία με το Ισραήλ, τους είχε στραγγαλίσει, τον πρώτο με τα χέρια του και τον δεύτερο με μια μαντίλα.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο, ότι το παρατσούκλι του Σίνουαρ ανάμεσα στους Παλαιστίνιους ήταν ο «Χασάπης της Χαν Γιούνις».

Ο Νταβούτογλου αποκάλυψε κομπάζοντας ότι το Ισραήλ και ειδικά οι μυστικές υπηρεσίες του, είχαν προβάλει σθεναρή αντίσταση στην αποφυλάκιση του Σίνουαρ, λόγω του ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος αλλά τελικά, μετά και από ισχυρές πιέσεις, η Άγκυρα πέτυχε να περιληφθεί στον κατάλογο των 1027 κρατουμένων οι οποίοι αντηλλάγησαν με έναν άνθρωπο, τον κληρωτό Γκιλάντ Σαλίντ που είχε απαχθεί σε ισραηλινό έδαφος και είχε κρατηθεί όμηρος από τη Χαμάς για πέντε χρόνια.

Όλα αυτά, 11 μήνες μετά από τα εγκλήματα της Χαμάς στη Γάζα και την καταστροφή που επέφερε ο Πόλεμος στους ίδιους τους Παλαιστίνιους αμάχους, λόγω του Σίνουαρ.

Βεβαίως, τα ανταλλάγματα για τον Νταβούτογλου και την υπόλοιπη πολιτική κάστα για τις υπηρεσίες στη Χαμάς δεν ήταν μόνο πολιτικά. Δεν είναι άλλωστε μυστικό, πως το «θαύμα» της ανάπτυξης της Τουρκίας οφείλεται σε ασύλληπτα ποσά τα οποία διοχέτευε το Κατάρ, όχι μόνο εκεί αλλά και σε ολόκληρη τη Δύση, των Ηνωμένων Πολιτειών με εξαιρουμένων, εξαγοράζοντας συνειδήσεις για χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτών των… επενδύσεων φάνηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου και φαίνονται ακόμη.

Όπως επίσης, δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δύο τράπεζες στην κατεχόμενη Κύπρο, μία τουρκική η οποία πουλήθηκε στη συνέχεια σε τραπεζικό όμιλο του Κουβέιτ και μία άλλη μαλαισιανών συμφερόντων για να ξεπλένει πακτωλούς χρημάτων που κέρδιζε η Χαμάς από διάφορες παράνομες δραστηριότητες.

Βεβαίως, αυτή η διαφθορά κρυβόταν πάντα πίσω από την τάχα συμπάθεια των Τούρκων πολιτικών για τους Παλαιστίνιους, μια συμπάθεια την οποία κανείς δεν είχε όσο η Τουρκία διατηρούσε στενές σχέσεις με το Ισραήλ -σήμερα ακόμα και οι κεμαλιστές ανταγωνίζονται τον Ερντογάν και το είδος του στο ποιος θα κάνει την πιο πομπώδη δήλωση για τους Παλαιστίνιους- ούτε βέβαια και με αφορμή ότι οι της Χαμάς ζούσαν στη χλιδή στη Γάζα την ώρα που οι πλείστοι άνθρωποι, τους οποίους η Χαμάς καταδυνάστευε στερούνταν ακόμα και τα βασικά. 

Πίσω από όλη αυτή την υποκρισία, κρύβονταν τεράστια συμφέροντα σε μια Τουρκία την οποία μάλιστα την κυβερνούσαν άνθρωποι όπως ο Ερντογάν αλλά και ο Νταβούτογλου, ο συγγραφέας ας μην ξεχνάμε του «Στρατηγικού Βάθους» και πνευματικός πατέρας του τελευταίου ρεύματος τουρκικού αναθεωρητισμού αλλά και της προσπάθειας της Άγκυρας να μετατρέψει τα νεοοθωμανικά συμπλέγματά της σε ερείσματα στη Μέση Ανατολή. Εν μέσω, ευτυχώς, της αραβικής επίγνωσης για το τι υποκρύπτει αυτή η προσέγγιση της Τουρκίας.

Η Τουρκία του Ενρτογάν επένδυσε στη Χαμάς και έχασε. Ακόμα και μετά την 7η Οκτωβρίου η Άγκυρα επέμεινε ότι η Χαμάς είναι «απελευθερωτικό κίνημα» ενώ, όταν το Μάιο το Ισραήλ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σκόπευε να δώσει μυστική βάση στη Χαμάς στο έδαφός της, εκείνη περιορίστηκε να πει ότι η οργάνωση δεν έκανε κάτι τρομοκρατικό, ειδικά από το έδαφός της. 

Ακόμα και αργά χθες βράδυ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν απέφευγε αμήχανα να απαντήσει σε ερωτήσεις για την εξουδετέρωση του Σίνουαρ, λέγοντας πως περιμένει την επιβεβαίωση της είδησης από την ίδια τη Χαμάς πρώτα. 

Ο σκοτεινός ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, χρειάζεται μάλλον να επανακαθορισθεί μετά την απαλλαγή της περιοχής και της ανθρωπότητας από τον Χαγιά Σίνουαρ.