Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Ωστόσο το Ιράν, υποστηρικτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για «να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η μέρα είναι σημείο καμπής, πέραν από μια στρατιωτική επιτυχία για το Ισραήλ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (της Χαμάς) και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος», υπογραμμίζει ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Πέμπτη με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν επικοινώνησε διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, και με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, με τους οποίους συζήτησε για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς και για τις εξελίξεις στον Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ