Στo ιαπωνικό κίνημα επιζώντων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασκάκι, Nihon Hidankyo απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με την Νορβηγική Επιτροπή το κίνημα βραβεύεται για τις προσπάθειες των «Χιμπακούσα» όπως είναι γνωστοί οι επιζήσαντες, να πετύχουν ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με την Νορβηγική Επιτροπή, ως απάντηση στην ρίψη της ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945, δημιουργήθηκε ένα διεθνές κίνημα του οποίου τα μέλη εργάστηκαν ακατάπαυστα για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένας ισχυρός διεθνής κανόνας, που στιγμάτιζε τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά απαράδεκτη. Αυτός ο κανόνας έχει γίνει γνωστός ως «το πυρηνικό ταμπού».

Η μαρτυρία του κινήματος των επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είναι μοναδική σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην «αδελφοποίηση μεταξύ εθνών, την κατάργηση ή μείωση υφιστάμενων στρατιωτικών δυνάμεων και την εγκαθίδρυση και προώθηση ειρηνευτικών συνελεύσεων», σύμφωνα με τη διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, που καθιέρωσε τα βραβεία.

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από τη Νορβηγία σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία που απονέμονται από τη Σουηδία.