Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο, όμως την είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Αυστρίας επέλεξε να μην αναθέσει στον νικητή των εκλογών, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, την αποστολή αναζήτησης πλειοψηφίας για να κυβερνήσει, όπως το θέλει η ακολουθούμενη πρακτική, αλλά, μπροστά στο αδιέξοδο, κάλεσε τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα να αναζητήσουν λύση.

Ο ρόλος του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν είναι καταλυτικός. Όμως θεωρείται δύσκολο εγχείρημα να πειστούν τα τρία κόμματα να συμμαχήσουν.

«Ζητώ από τους υπευθύνους των τριών κομμάτων που έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους να διεξαγάγουν μεταξύ τους συνομιλίες και να αποσαφηνίσουν κατά αξιόπιστο τρόπο εάν μία συνεργασία είναι πιθανή και, αν ναι, ποια συνεργασία», είπε ο Αυστριακός πρόεδρος.

Κανονικά, η πρακτική θέλει τον αρχηγό του κράτους να ορίζει ότι το κόμμα που ήρθε πρώτο σε ψήφους αναλαμβάνει την καγκελαρία και αναζητεί σύμμαχο για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού.

Με σχεδόν το 29% των ψήφων, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), ιδρυθέν από πρώην ναζί, απαιτούσε να ηγηθεί των διαβουλεύσεων. Οι συντηρητικοί του ÖVP με το 26,3% των ψήφων αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη του αυστριακού κοινοβουλίου και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPÖ με το 21,1% τρίτη δύναμη.

Αυτή τη φορά συνέβη κάτι ασυνήθιστο», είπε ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. «Είναι τελείως καινοφανές να υπάρχει ένας νικητής με τον οποίο κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλει να κυβερνήσει» με βάση τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους πολιτικούς αξιωματούχους των αυστριακών κομμάτων μετά τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ηγέτης του FPÖ, ο οποίος θέλει να τον αποκαλούν «Volkskanzler», «καγκελάριο του λαού», όπως ακριβώς ο Χίτλερ, έτεινε επανειλημμένως χείρα προς τα άλλα πολιτικά κόμματα εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στο σενάριο «ενός συνασπισμού ηττημένων» που θα μπορούσε να συγκροτηθεί για να μπει φραγμός στην ακροδεξιά.

Αλλά, τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται σε αυτό το στάδιο να συμμαχήσουν με μία τόσο αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα.

Ο απερχόμενος καγκελάριος, ο συντηρητικός Καρλ Νεχάμερ, έχει δηλώσει ανοικτός σε συνομιλίες με το FPÖ για την συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως το 2000 και το 2017, αλλά χωρίς τον Χέρμπερτ Κικλ, κάτι που εκείνος απορρίπτει.

Ο σχηματισμός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία της Αυστρίας.