Στοίχημα… ζωής και θανάτου είναι για το ΠΑΣΟΚ η σημερινή αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας, η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία συνολικά για το πολιτικό σκηνικό, καθώς οι εσωκομματικές κάλπες είτε θα συντηρήσουν το τέλμα, είτε θα αναδείξουν μία ισχυρή αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα και τα ποσοστά του μειώνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Βασικοί υποψήφιοι για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι οι Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου και Γερουλάνος. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ψηφοφόροι μέχρι τις 18.30 ξεπέρασαν τους 270.000, καθώς όπως προκύπτει ψηφίζουν 507 άνθρωποι το λεπτό. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης αναμένεται παράταση της εκλογικής διαδικασίας, μέχρι τις 20.00.

Οι δημοσκοπικές εταιρείες δίνουν σύσσωμες το μέτρο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για τη σημερινή εκλογή, καθώς το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ήδη κοντά στα ποσοστά που είχε φτάσει αμέσως μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, στα τέλη του 2021, δηλαδή στο 15,5%-17,2%.

Οι περισσότεροι δημοσκόποι κάνουν λόγο για ένα «ντέρμπι για δύο» μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα, κάτι που «αγοράζουν» οι στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες δίνουν ακριβώς τις ίδιες αποδόσεις για τους δύο υποψηφίους και τετραπλάσιες για τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου. Υπάρχουν ωστόσο και μετρήσεις, όπως η τελευταία της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που δείχνουν καθαρά τη Διαμαντοπούλου στη δεύτερη θέση στον α’ γύρο, όπως και εκείνη της Metron Analysis που δείχνει τον Παύλο Γερουλάνο να νικά τον Ανδρουλάκη αν κατορθώσει να μπει στον β’ γύρο.

Είναι δεδομένο ότι το ζευγάρι του β’ γύρου θα αναδειχθεί από το μέγεθος της συμμετοχής. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένο ότι αυτοί που θα προσέλθουν θα είναι πολύ περισσότεροι από τους 270.000 που είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, ενώ υπάρχουν ακόμα και προβλέψεις για συμμετοχή έως και 400.000 πολιτών που, αν επαληθευτούν, θα αλλάξουν δραματικά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Οι πιο προσγειωμένοι προβλέπουν ότι αυτή τη φορά -με βάση το «κλίμα» που αποτυπώνεται στα γκάλοπ- η συμμετοχή μπορεί να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει, τις 320.000, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες ανά την Ελλάδα – άρα και οι πολίτες που θα θελήσουν να ψηφίσουν κάποια χιλιόμετρα μακρύτερα από τις οικίες τους θα μπορέσουν να το κάνουν εύκολα και γρήγορα στο πιο κοντινό (και χωρίς ουρές ει δυνατόν) εκλογικό τμήμα που θα επιλέξουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί μετρούν και άλλο ένα «σημάδι» υπέρ της μαζικής συμμετοχής. Οι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν χιλιάδες υπογραφές από τους υποστηρικτές τους, που αν ο καθένας από αυτούς καταφέρει στη συνέχεια να κινητοποιήσει κάποιους ακόμη από τον περίγυρό του, τότε οι 270.000 θα ξεπεραστούν «άνετα».

Στη δημιουργία αυτής της συνθήκης εκτιμάται ότι θα συμβάλει αναμφίβολα η εικόνα του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει δημοσκοπικά να κινείται στα ποσοστά των ευρωεκλογών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «διαλύεται» καθημερινά σε ζωντανή σύνδεση, αφού η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αλλαγή ηγεσίας δεν φαίνεται να βρίσκει προς το παρόν ιδιαίτερη «ανταπόκριση» στα γκάλοπ.

Αντίθετα, μία συμμετοχή στα μέτρα του 2021 μπορεί να συνεχίζει να θεωρείται σημαντική, αλλά λόγω των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί θα αποδυναμώσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας το εγχείρημα και το στοίχημα στα όρια του κομματικού ακροατηρίου.

Στις επάλξεις μέχρι να κλείσουν οι κάλπες θα είναι και ο Μιχάλης Κατρίνης όπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου που, αν και καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις στις δημοσκοπήσεις, κατάφεραν να αφήσουν με την προεκλογική τους καμπάνια διακριτό αποτύπωμα και να κερδίσουν πόντους κατά την τηλεοπτική μονομαχία των έξι. Ο Μιχάλης Κατρίνης διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στη Δυτική Ελλάδα, στοχεύει στο άνοιγμα της δυναμικής του προς τα ευρύτερα κεντροαριστερά κοινά, καθώς και σε περιοχές όπου έχει χτίσει δίκτυα επαφών από στέλεχος της Νεολαίας.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου θεωρεί ότι με τις «καθαρές θέσεις» επικοινωνεί άριστα με τους πολίτες που ήθελαν πριν από τις ευρωεκλογές ένα διαφορετικό, πιο σαφή λόγο από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν απέφυγε να κοντραριστεί με τον κ. Ανδρουλάκη – κορυφαίο παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο, ενώ ήταν από τους βουλευτές που έθεσαν θέμα αλλαγής ηγεσίας από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών. Στη Δυτική Αθήνα όπου εκλέγεται, και αφιέρωσε τον προεκλογικό της χρόνο αυτή την εβδομάδα, λέγεται ότι θα γράψει σημαντικά νούμερα στην εσωκομματική κάλπη.

Protothema.gr