Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews.
Οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα τις τελευταίες μέρες ερμηνεύθηκαν από κάποιους ως ένδειξη ότι η Χαμάς ανασυντάσσεται σε αυτές τις περιοχές και ακριβώς αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιεί επισήμως και ο Ισραηλινός στρατός. Παρότι αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα ο χρόνος στον οποίο τοποθετεί κανείς την ανασύνταξη έχει σημασία.
Αν και με βάση τη διατύπωση ο χρόνος μοιάζει να είναι ενεστώτας, αυτό το οποίο περνάει ως μήνυμα είναι στον παρακείμενο.
Η Χαμάς όντως ανασυντάσσεται, με περιορισμένες πλέον δυνατότητες αλλά εάν μιλάμε λ.χ. για την Τζαμπαλίγια και άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας σε σημεία εξαιρετικά κρίσιμα για την ασφάλεια του Ισραήλ όμως, το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί, ότι δηλαδή αυτό έχει ήδη συντελεστεί, δεν τεκμαίρεται από τα στοιχεία ακόμα.
Η βόρεια Γάζα είναι κλειδί για την έκβαση του πολέμου, όχι μόνο λόγω της ασφάλειας των πόλεων στην ακτογραμμή – του Στερνότ, του Άσκελον και του Ασντόντ κυρίως – αλλά και για την όποια μελλοντική συμφωνία, εάν και εφόσον υπάρξει, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει ατύπως και υπό πίεση επιτρέψει την παραμονή εκεί ενός μέρους του πληθυσμού, ανάμεσά τους και πάρα πολλών στελεχών της Χαμάς τα οποία έχουν κρυφτεί ανάμεσα στους πολίτες. Η δε παραμονή τους είναι κρίσιμη για την εξτρεμιστική οργάνωση προκειμένου να διατηρηθεί κάποιας μορφής παρουσία εκεί, σε μια περιοχή μάλιστα η οποία θεωρείτο πάντα από τις πιο πιστές στη Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει διευρύνει τον ανθρωπιστικό θύλακα στο Νότο και ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκκένωση αυτών των περιοχών, όχι μόνο διότι οι της Χαμάς του έδωσαν την ευκαιρία να το πράξει με τις νέες επιθέσεις τους οι οποίες όντως επανέφεραν το ζήτημα της ασφάλειας των κοντινών Ισραηλινών πόλεων αλλά και διότι, όπως εκτιμούν αναλυτές εδώ, αδειάζοντας τη βόρεια Γάζα και εκτοπίζοντας τον πληθυσμό στο νότο, θα εξασφαλίσει ένα διαπραγματευτικό ατού όχι μόνο για το ζήτημα των ομήρων αλλά και ευρύτερα.
Μέχρι σήμερα, με το διάδρομο Νετζερίμ το Ισραήλ είχε κόψει τη Γάζα στα δύο καθιστώντας εδώ και καιρό εξαιρετικά δύσκολη την επικοινωνία των στελεχών της Χαμάς ένθεν και ένθεν του διαδρόμου αλλά και αδύνατη την όποια μετακίνησή τους. Προχωρώντας λοιπόν σε εκκενώσεις και εκεί, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, όχι μόνο θα προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις όσων δυνάμεων της Χαμάς παραμείνουν αλλά, ταυτόχρονα και με δεδομένο ότι δεν είναι αυτή η προτεραιότητα του θα φέρει τη Χαμάς μπροστά σε ένα τετελεσμένο: είτε θα συμφωνήσει στην επιστροφή ομήρων και όχι μόνο, είτε ο Στρατός θα σφραγίσει τη βόρεια Γάζα αλλά και την κεντρική όπου επίσης θα γίνουν τέτοιες κινήσεις και η Χαμάς θα χρεωθεί το κόστος απώλειας ολόκληρης της Γάζας πια.
Είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς, όμως το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις ειδικά τώρα που κερδίζει τον πόλεμο στη Γάζα και πλέον θα μπορεί, σύντομα όπως εξελίσσονται τα πράγματα, να εγγυηθεί την ασφάλεια στο Νότο του σε μεγάλο βαθμό.
Βέβαιο είναι επίσης ότι το Ισραήλ πρόκειται να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους στην προσπάθεια οποιουδήποτε στη Δύση να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα εις βάρος του, όπως έκανε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας την οργή του Βενιαμίν Νετανιάχου η οποία οργή με τη σειρά της ανάγκασε το Παρίσι να αναδιπλωθεί άμεσα. Τα περί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα τα οποία είχαν ως στόχο τους να ενισχύσουν πρωτίστως τη φθίνουσα εικόνα της Γαλλίας στην περιοχή και ειδικά στο Λίβανο, ήταν βεβαίως αστειότητες αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πρόσφατα η Γαλλία στήριξε – και στηρίζει ακόμα – το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε αλλά και ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ο Μακρόν επέλεξε να μιλήσει για εμπάργκο… ένα σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου και ότι συνέβη στη διάρκειά του.
Όμως τόσο η αρχική δήλωση όσο και η αναδίπλωση βρήκαν σίγουρα ευήκοα ώτα στο ευρύτερο ακροατήριο στη Γαλλία η μνήμη και η προσοχή του οποίου ειδικά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μακρά.
Όσο για το Ισραήλ, ο Νετανιάχου με την πολιτική δεινότητα που τον διακρίνει άδραξε την ευκαιρία για να αναπτερώσει το ηθικό του κόσμου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι και ιδιαίτερα πεσμένο, και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: εάν δεν μας βοηθήσετε, είπε, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας.
Το οποίο μεταφράζεται ως: εάν πέσουμε εμείς, έρχεται η σειρά σας. Και ο Μακρόν γνωρίζει ότι με αυτό δεν έχει καθόλου περιθώρια για επικοινωνιακά παιγνίδια. Ήταν με ένα διεστραμμένο τρόπο μια… σύγκρουση win – win.