Ο δημοσιογράφος Κωστής Κωνσταντίνου, από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει όλες τις εξελίξεις για το philenews
Η πρώτη εμφάνιση του νέου Προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήρθε με μια έκπληξη. Αν και δεν χαρίστηκε καθόλου στο Ισραήλ, κάθε άλλο, σε μια κίνηση πρωτόγνωρη, ο νέος Ιρανός Πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε ούτε και μία φορά τη μέχρι σήμερα επίσημη και προσβλητική, στην πρόθεση τουλάχιστον ορολογία, «σιωνιστικό καθεστώς» με την οποία το καθεστώς του Ιράν αναφέρεται στο Ισραήλ ώστε να μην προφέρει καν το όνομά του.
Η κίνηση και ειδικά η χρήση της λέξης «Ισραήλ» ερμηνεύτηκε ως μήνυμα από πλευράς της νέας ηγεσίας του Ιράν – παρόλο η πραγματική εξουσία στα χέρια των μουλάδων ήταν και παραμένει ότι η χώρα είναι έτοιμη να χαράξει μια νέα πορεία, αν όχι φοβερά διαφορετική ακόμα, πιο μετρημένη από εκείνην που ακολουθεί εδώ και χρόνια.
Η κίνηση Πεζεσκιάν η οποία βεβαίως και είχε την έγκριση της θρησκευτικής ηγεσίας του καθεστώτος, δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Προέκυψε μετά από μια αλληλουχία γεγονότων, εν μέσω πάντα της έντονης απαρέσκειας της πλειονότητας της κοινωνίας του Ιράν η μισή από την οποία δεν πήγε καν να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές, από τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας της χώρας λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Οι εξεγέρσεις πέρυσι, οι συνεχείς εκτελέσεις, η καταπίεση του κόσμου αλλά και η αδυναμία του να κατανοήσει γιατί την ώρα που εκείνος υποφέρει η Τεχεράνη ασχολείται με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή την οποία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει και με την εμμονική εκμετάλλευση του Παλαιστινιακού, είναι μια βόμβα, όχι και τόσο βραδυφλεγής πια, η οποία απειλεί να τινάξει το σκοτεινό αυτό καθεστώς στον αέρα.
Όταν το Ιράν βρέθηκε πρόσφατα στα πρόθυρα πολέμου με τη Δύση και το Ισραήλ οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο των δικών του, έλεγαν πως εάν υπάρξει σύρραξη, το καθεστώς της Τεχεράνης κινδυνεύει άμεσα να ανατραπεί. Γι’ αυτό εικάζεται ότι δεν ήρθε ποτέ η εκδίκηση για την τόσο ταπεινωτική για το Ιράν εξουδετέρωση του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε μέσα στην Τεχεράνη.
Πολλοί πιστεύουν ότι, εάν η γραμμή που επικράτησε είναι και παραμένει αυτή που προωθούν ο Πεζεσκιάν και όσοι βλέπουν πιο ψύχραιμα τα πράγματα αλλά και ιεραρχούν τη διάσωση του καθεστώτος ως σημαντικότερη της άκαμπτης στάσης και των ιαχών, τότε η αντίδραση του Ιράν, εάν έρθει, θα είναι πολύ πιο ήπια και με τρόπο που να μην προκαλέσει μια γενικευμένη σύρραξη. Εκείνο που μοιάζει βέβαιο είναι πως το Ιράν δεν θα παρέμβει για διάσωση της Χεζμπολάχ ή ό,τι απέμεινε από αυτήν.
Αυτό, εν μέσω μάλιστα σεναρίων που κυκλοφορούν και πλέον συζητούνται ανοιχτά στο Λίβανο, ότι η Τεχεράνη «πούλησε» το Νασράλα και τον κύκλο του θεωρώντας ότι πλέον ήταν βαρίδι για το Ιράν. Τα περί ρήξης της ηγεσίας της Χεζμπολάχ με την Τεχεράνη είχαν άλλωστε φανεί μέρες πριν και μάλλον δεν ήταν τυχαία η διαρροή αυτών των πληροφοριών.
Ταπείνωση και μάλιστα μεγάλη, ήταν και το γεγονός ότι το Ιράν το οποίο κατά τα άλλα κομπάζει για τη δύναμή του, έσπευσε να φυγαδεύσει άρον – άρον τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ασφαλές μέρος μετά τη εξόντωση του Νασράλα, κάτι που ένας από τους πιο επιφανείς ειδικούς για το Ιράν, ο περσικής καταγωγής Άλεξ Βατάνκα του Middle East Institute στην Ουάσινγκτον, σχολίασε σκωπτικά το Σάββατο, λέγοντας πως ο Χαμενεΐ «έχει επενδύσει πολλά χρόνια στην οικοδόμηση της εικόνας του ως ηγέτη του «Άξονα της Αντίστασης» και σήμερα ανακαλύπτουμε ότι ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα – ότι στην πραγματικότητα τα λόγια του Χαμενεΐ δεν έχουν αντίκρυσμα σε πράξεις».
Την επομένη, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της χώρας για στρατηγικές υποθέσεις Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωνε ερωτηθείς, ότι «η απάντηση του Ιράν θα έρθει στον κατάλληλο χρόνο», κάτι που σίγουρα δεν βοήθησε στην… ένδυση του φυγαδευμένου Αγιατολάχ.
Το Ιράν, λοιπόν, μοιάζει να ακολουθεί την πεπατημένη ενός ακόμη «θα». Αν αυτό θα αλλάξει είναι κάτι που θα φανεί παρακάτω. Προς το παρόν όλα δείχνουν το αντίθετο.