274 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν και πέραν των 100.000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Νότιο Λίβανο.

Ανάμεσα στους νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, 21 παιδιά, 39 γυναίκες και δύο επαγγελματίες υγείας.

Η Μέση Ανατολή ακόμη πιο κοντά στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου. Το Ισραήλ από νωρίς το πρωί «σφυροκοπά» τον Λίβανο. Μάλιστα, και σύμφωνα με το Reuters διακινούνται μηνύματα στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου, μέσω των οποίων καλούνται να μείνουν μακριά από κτίρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ. «Εάν βρίσκεστε σε ένα κτίριο της Χεζμπολάχ, μείνετε 1.000 μέτρα μακριά» αναφέρουν τα μηνύματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα περιμένει «περίπλοκες μέρες» καθώς το Ισραήλ εντείνει τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιον Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Η κατάσταση στον Λίβανο χαρακτηρίζεται ήδη δραματική με τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.  Σχολεία προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εσωτερικούς πρόσφυγες και ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τα νοσοκομεία στον νότο και τα ανατολικά της χώρας να αναστείλουν μη επείγουσες επεμβάσεις για να υποδεχτούν τους τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι «το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής σήμερα έχει πλήξει περισσότερες από 300 θέσεις της Χεζμπολάχ.

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη των λιβανέζικων χωρών και πόλεων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος μπορεί να μετατραπεί σε μία «άλλη Λωρίδα της Γάζας» και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις.