Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγη ώρα πριν την ομιλία του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός.
«Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.
Λίγη ώρα μετά ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε πως οι εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης τις τελευταίες δύο μέρες στον Λίβανο θα μπορούσαν να είναι μια “κήρυξη πολέμου” κατά της οργάνωσης.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις ο Νασράλα χαρακτήρισε “σφαγές” τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια “δοκιμασία” για εμάς, τόνισε.
Το Ισραήλ παραβίασε “κόκκινες γραμμές” με τις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο Νασράλα.
Την ώρα της προβολής της ομιλίας του Νασράλα μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν πάνω από την Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.
Παράταση αναστολής πτήσεων
Η αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Air France, «λόγω της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στους προορισμούς αυτούς».
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα παρατείνει την αναστολή των πτήσεων προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη έως τις 24 Σεπτεμβρίου και έως τις 26 Οκτωβρίου για τη Βηρυτό, λόγω των εντάσεων που επικρατούν στην περιοχή.
Διεθνείς αερομεταφορείς έχουν επανειλημμένα αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα πτήσεων τους τους τελευταίους μήνες λόγω της ανατροφοδοτούμενης έντασης στην Μέση Ανατολή.