Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική προεδρία.

Την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα ζήτησε να αρθούν «όλοι οι περιορισμοί» στα ουκρανικά πλήγματα εναντίον «νόμιμων» στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια με αμερικανικά και βρετανικά όπλα.

«Είναι σημαντικό να αρθούν οι περιορισμοί στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι, που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει 325 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας στον ενεργειακό τομέα και σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών συμπεριέλαβε έξι ξένους δημοσιογράφους στον δικό του κατάλογο των καταζητούμενων επειδή πέρασαν παράνομα τα ρωσικά σύνορα για να κάνουν μεταδόσεις από την περιοχή του Κουρσκ μετά την διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS.

Η Ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB, είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι έχει στοιχειοθετήσει ποινικές υποθέσεις εναντίον αρκετών από τους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός ανταποκριτής του CNN, ένας δημοσιογράφος της Deutsche Welle, ένας δημοσιογράφος του ιταλικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RAI και τρεις Ουκρανοί που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι 1+1.

Τα μέσα στα οποία εργάζονται οι δημοσιογράφοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τα ταξίδια τους στο Κουρσκ ήταν νόμιμα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν την εισβολή τους στις 6 Αυγούστου και παραμένουν στο εσωτερικό της Ρωσίας παρά τη ρωσική αντεπίθεση που τις απώθησε κατά τόπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ