Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το «σχέδιο νίκης» που θέλει να παρουσιάσει αυτόν τον μήνα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ενισχύσει το Κίεβο και θα έχει «ψυχολογικές» επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικά μέσα.
Μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι σημαντικό η Ουκρανία να παρουσιάσει το σχέδιο στους συμμάχους της πριν από τη δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο, την οποία θέλει να οργανώσει μέχρι το τέλος του έτους.
«Αν οι εταίροι στηρίξουν (το σχέδιο) θα είναι ευκολότερο για την Ουκρανία να αναγκάσει τη Ρωσία να τελειώσει τον πόλεμο», είπε. Η «νίκη» της Ουκρανίας εξαρτάται «ουσιαστικά» από την αμερικανική στήριξη, τόνισε.
«Τι αφορά αυτό το σχέδιο; Είναι μια σοβαρή ενίσχυση της Ουκρανίας και, κατά την άποψή μου, θα επηρεάσει σημαντικά, από ψυχολογική και πολιτική σκοπιά, την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο», επέμεινε.
Ο Ζελένσκι μίλησε για πρώτη φορά για αυτό το σχέδιο τον περασμένο μήνα, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, λέγοντας ότι θέλει να το συζητήσει με τον Μπάιντεν και τους δύο πιθανούς διαδόχους του στην προεδρία των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, περιορίστηκε να πει ότι η ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, στις αρχές Αυγούστου, αποτελούσε μέρος αυτού του σχεδίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι στο ουκρανικό και μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον. Συνεργάτες του Τραμπ άφησαν να εννοηθεί ότι εάν νικήσει ο μεγιστάνας, θα χρησιμοποιούσαν την αμερικανική βοήθεια για να αναγκάσουν το Κίεβο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.
Πάντως, την ώρα της ομιλίας του Ζελένσκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων λιρών, στο Κίεβο. Ο Λάμι, που επισκέπτεται την Ουκρανία μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Βρετανία θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 242 εκατ. λιρών, στην οποία περιλαμβάνεται και η κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών, καθώς και άλλα 484 εκατ. σε εγγυήσεις δανείων της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το Κίεβο. Το Λονδίνο θα στείλει επίσης εκατοντάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους, δεκάδες χιλιάδες βλήματα για το πυροβολικό και περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα πριν από τα τέλη του έτους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι καταδεικνύει τη δέσμευση της Δύσης για τη «νίκη» της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Η επίσκεψή μας αποδεικνύει «ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Ουκρανίας, είμαστε αφοσιωμένοι στη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Αντρίι Σίμπιχα.
Εκλήθη ο Ιρανός επιτετραμμένος στο Λονδίνο
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο του Ιράν στην χώρα, τον ανώτερο διπλωμάτη της Τεχεράνης στο Λονδίνο, σχετικά με τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία.
«Σήμερα σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, ο επιτετραμμένος της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι η όποια μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία θα εκληφθεί ως μια επικίνδυνη κλιμάκωση και θα υπάρξει σημαντική απάντηση».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ότι η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία εντός εβδομάδων.
Χθες επίσης, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι καταδίκασαν την κίνηση αυτή.
Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες του Ιράν που εμπλέκονται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, καθώς και σε ρωσικά φορτηγά πλοία που, όπως είπε, εμπλέκονται στη μεταφορά των πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία.