Αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα έναν άνδρα, ο οποίος έφερε μακρύκανο όπλο και πυροβόλησε προηγουμένως εναντίον τους, έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό, στο κέντρο του Μονάχου.

Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:00 ώρα Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, ο άνδρας που συμμετείχε νωρίτερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 09:00 (τοπική ώρα) ένας άνδρας με μακρύκανο όπλο έφθασε μπροστά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό και πυροβόλησε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το κτίριο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα τον δράστη, ενώ πολύ γρήγορα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, καθώς στο γειτνιάζον κτίριο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο επίσης φυλάσσεται. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, στην ανταλλαγή πυρών συμμετείχαν αρχικά πέντε αστυνομικοί, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο άνδρας έδρασε μόνος και δεν αναζητά τυχόν συνεργούς. Η επιχείρησή της ωστόσο συνεχίζεται, με την συνδρομή και ελικοπτέρου.

Η προστασία των ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών στην Γερμανία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την χώρα, διαβεβαίωσε πριν από λίγο η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στο περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα με την ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ.

Η κυρία Φέζερ ευχαρίστησε την αστυνομία του Μονάχου για την άμεση επέμβασή της και ζήτησε να μην γίνονται εικασίες σχετικά με την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος στο μεταξύ κατέληξε.

Η αστυνομία του Μονάχου καλεί επίσης τους πολίτες να μη δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση αλλά να τα ανεβάζουν σε ειδικό πόρταλ της αστυνομίας για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς στην επεξεργασία και στην άντληση πληροφοριών από τα βίντεο τους για εντοπισμό πιθανόν άλλων υπόπτων.

Σήμερα είναι η επέτειος της τρομοκρατικής επίθεσης του 1972, όταν ένοπλοι πυροβόλησαν 11 Ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες και υπάλληλοι του κοντινού ισραηλινού προξενείου δεν βρίσκονται σήμερα στο γραφείο τους – λόγω της επετείου της τραγωδίας που έγινε το 1972. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας υπάλληλος του προξενείου δεν τραυματίστηκε.

Ο Benedikt Franke, αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα BILD: «Το γραφείο μας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Τεκμηρίωσης των Ναζί στο κέντρο του Μονάχου, είναι σήμερα αποκλεισμένο από την αστυνομία.

Οι υπάλληλοί μας βρίσκονται σε κατάσταση αποκλεισμού. Ακριβώς στις 9.10 π.μ. ακούστηκε ένας ξαφνικός δυνατός κρότος. Ακούστηκαν τουλάχιστον δώδεκα πυροβολισμοί. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα προς το παρόν. Ένα μεγάλο απόσπασμα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχει αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή στο δρόμο».

Ολυμπιακοί Μονάχου 1972

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισβάλουν στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου και πιάνουν 11 μέλη της αποστολής του Ισραήλ ως ομήρους. Από τα πυρά έχασαν επί τόπου τη ζωή τους δυο μέλη της ισραηλινής αποστολής. Αίτημα των ανταρτών ήταν η απελευθέρωση περισσότερων από 200 φυλακισμένων Παλαιστινίων.
Η προηγούμενη διετία έχει σημαδευθεί από γεγονότα που έχουν βάλει και πάλι φωτιά στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο αυτή την φορά την Ιορδανία. Ο πόλεμος των έξι ημερών έχει αλλάξει άρδην τις ισορροπίες και έχει αναφλέξει την περιοχή, φουντώνοντας και τα εξτρεμιστικά αραβικά κινήματα.

Μέσα από εκεί, το 1971 θα ξεπεταχτεί μια οργάνωση, που θα αποτελέσει βραχίονα της παλαιστινιακής Φατάχ. Το όνομά της οργάνωσης ήταν Μαύρος Σεπτέμβρης και θα γινόταν διάσημη για το πιο παράτολμο και αιματηρό χτύπημα στο δυτικό κόσμο. Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ήταν εννιά Ισραηλινοί αθλητές, δύο ακόμη μέλη της αποστολής τους και ένας Γερμανός αστυνομικός νεκροί, αλλά και πέντε από τους οκτώ τρομοκράτεςσε μια μαύρη ημέρα, που θα μείνει στην ιστορία ως «Η σφαγή του Μονάχου» και θα σημαδέψει για πάντα τους Ολυμπιακους Αγώνες.