Τεχνολογική ανάπτυξη. Οι δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν μια χώρα όπως τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κάτι το οποίο διαφάνηκε μέσα από ένα δεκαήμερο ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, γνωριμίες με μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία από την κυπριακή σε μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Το ταξίδι μεγάλο και οι τελικοί προορισμοί τρεις πόλεις. Πεκίνο, Νινγκμπό και Ναντσίνγκ. Αλλά αυτό που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη είναι με πόση ευκολία σε όλους σχεδόν τους τομείς της χώρας, από τους δημοσιογραφικούς ομίλους μέχρι μεγάλες εταιρείες κατασκευής συστημάτων ήχου και εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων, γίνεται η προσαρμογή και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων που στόχο έχουν τόσο τη διευκόλυνση των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά, όσο και η ανάπτυξη της χώρας η οποία προφανώς βρίσκεται δεκαετίες μπροστά.

Από τα κτήρια και τα μέσα μεταφοράς, μέχρι τις τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες ανθίζουν στη χώρα, σε μία βιομηχανία η οποία λειτουργεί αυτοτελώς και μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη της χώρας. Εννοείται η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε ειδησεογραφικούς ομίλους έχει πλέον βάλει γερές βάσεις και η χρήση της μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο συχνή, είτε στη δημιουργία βίντεο και εικόνων για την προώθηση του τουρισμού της χώρας αλλά και των προϊόντων εταιρειών, είτε στη δημιουργία τεχνικών παρουσιαστών οι οποίοι, μέσω πληροφοριών που παρέχονται σε αυτούς, μπορούν να βγάλουν ένα ολόκληρο δελτίο ειδήσεων.
Στην πρωτεύουσα
Το Πεκίνο, ως η πρωτεύουσα της χώρας, έχει αρκετά έντονους ρυθμούς. Η διαρρύθμιση όμως της πόλης σε εντυπωσιάζει καθώς περιλαμβάνει τεράστια κτήρια από τη μια και από την άλλη μικρές επιχειρήσεις οι οποίες προβάλουν των χαρακτήρα της κινεζικής κουλτούρας.
Επισκεφθήκαμε φυσικά την Απαγορευμένη Πόλη, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου. Η πόλη – ανάκτορο ήταν το παλάτι από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ. Για κάτι που δεν είχαμε προετοιμαστεί, ήταν ο αριθμός των επισκεπτών ο οποίος την ημέρα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, είναι δεκάδες χιλιάδες καθημερινά, ειδικά την τουριστική περίοδο. Φυσικά, μόνο δέος μπορεί να σου προκαλέσουν όλα αυτά που θα δεις καθώς είναι ένα γιγάντιο σύμπλεγμα κτισμάτων που αποτελούσε το παλάτι του αυτοκράτορα, αλλά και το διοικητικό κέντρο της τεράστιας αυτοκρατορίας.
Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στις εγκαταστάσεις του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την Κρατικής Τηλεόρασης αλλά και της εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία» (Daily People). Σε αυτές επισκέψεις είδαμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη μετάδοση της είδησης εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού το πρακτορείο έχει πολλές ομάδες, η κάθε μία από τις οποίες φροντίζει να μεταδώσει την πληροφορία τόσο εντός όσο και εκτός της χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νινγκμπό: Η πόλη που μόλις βγήκε από… το κουτί
Επόμενος προορισμός η πόλη Νινγκμπό, λιμάνι της ανατολικής Κίνας και η πιο έντονα τεχνολογικά ανεπτυγμένη από όλες τις πόλεις που είδαμε.
Το λιμάνι της πόλης, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας με μήκος προβλήτας πέραν των 3.700 μέτρων, μέσα στο οποίο υπάρχουν 11 θέσεις ελλιμενισμού εμπορευματοκιβωτίων, 49 γερανοί και 169 γερανογέφυρες. Απίστευτος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς ότι από το συγκεκριμένο λιμάνι υπάρχουν τουλάχιστον 70 διαδρομές σε όλων των κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Νοτιοανατολική Ασία.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τοπικά ΜΜΕ, όπως το Ningbo Media Group στο οποίο πραγματικά είδαμε όλη την τεχνολογική ανάπτυξη και αναβάθμιση σε ένα μέσο. Από τεράστιες οθόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως τα νέα green screen με εντυπωσιακή ακρίβεια στην εικόνα, τεράστια βαν τα οποία χρησιμοποιούνται για live μεταδόσεις από το σημείο του γεγονότος χωρίς καμία παρέμβαση στην εικόνα ή στον ήχο, μέχρι τεράστια στούντιο με αναδυόμενη σκηνή η οποία χρησιμοποιείται για live εκπομπές με πραγματικό κοινό. Εδώ ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε την έντονη χρήση του AI, καθώς έγινε προσαρμογή του, έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι να γράφουν την είδηση και μέσω τεχνικού παρουσιαστή, να γίνεται η μετάδοση της είδησης στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ίσως ο εντυπωσιακότερος σταθμός που είδαμε στο ταξίδι και πραγματικά θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Πέραν όμως από αυτή την τεχνολογική εμπειρία, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε και σε επαφή με την πιο παραδοσιακή πλευρά της πόλης, αφού επισκεφθήκαμε το Tianyige Museum and traditional Chinese craftsmanship, το οποίο αποτελεί μία από τις τρεις παλαιότερες βιβλιοθήκες όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κτηρίου αλλά και οι υπέροχοι κήποι του δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μπει σε μια άλλη εποχή, ενώ έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε εργαστήρια μέσω των οποίων μπορεί να μάθει να παίζει παραδοσιακά όργανα και να ζωγραφίζει με μελάνι.

Τελευταίος προορισμός η Ναντσίνγκ
Αφήσαμε το υπέροχο Νινγκμπό και μέσω τρένου φτάσαμε στην υπέροχη και πιο παραδοσιακή Ναντσίνγκ. Σε αυτή την πόλη, παρ’ όλο που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τόσο τοπικά ΜΜΕ όσο και εταιρείες όπως η TetraBot η οποία αποτελεί εταιρεία κατασκευής ρομπότ, αυτό που μας έμεινε περισσότερο ήταν η παράδοση της πόλης και η αναπτυγμένη κουλτούρα η οποία γίνεται προσπάθεια προσαρμογής της στις νέες τεχνολογίες, χωρίς να χάνει την αξία και την σημαντικότητά της.
Την πρώτη νύχτα, πήραμε την βάρκα και απολαύσαμε τον ποταμό Qinhuain η ομορφιά του οποίου είναι τόσο εντυπωσιακή που χρησιμοποιείται ως σημείο φωτογράφησης για τις νέες νύφες. Επισκεφθήκαμε το τείχος της πόλης στη δυναστεία των Μινγκ και μέσα από τη διήγηση της ιστορίας απολαύσαμε την εντυπωσιακή θέα της λίμνης Xuanwu. Την τελευταία μας μέρα στην πόλη, βρεθήκαμε στο Youth Olympics International Community μπορέσαμε να φτιάξουμε την δική μας παραδοσιακή βεντάλια με μελάνι και νερό, αλλά και ζωγραφίσουμε με τσάι.
Τι κρατάμε
Ως ένθερμος υποστηρικτικής της τεχνολογικής ανάπτυξης μιας χώρας, μπορώ να πω ότι αυτό που αναδείχθηκε μέσω αυτού του ταξιδιού ήταν η προσπάθεια προώθησης της σύγχρονης κινεζικής τεχνολογίας μέσω προσαρμογής των παραδόσεων και της κουλτούρας της χώρας η οποία, με αυτά που είδα, δεν έχασε καθόλου την ταυτότητάς της.
Σίγουρα ένα από τα εντονότερα αισθήματα ήταν αυτό των γεύσεων και νομίζω θα συμφωνήσουν και οι συνταξιδιώτες μου, το φαγητό είναι ένα από τα πράγματα που θα μείνει καλά χαραγμένο στη μνήμη μας. Και που ξέρετε, μπορεί κάποτε να τα ξαναπούμε σε ένα τέτοιο ταξίδι και να επισκεφθούμε επιτέλους το Σινικό Τείχος το οποίο χάσαμε λόγω καιρικών συνθηκών.