Στη σκιά της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κινείται πλέον η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη επηρεάζει τις κινήσεις των δύο διεκδικητών και αλλάζει τα δεδομένα σε μια προεκλογική κούρσα, η οποία ήδη κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού.
Χθες, ξεκίνησε στο Μιλγούκι το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο οποίο ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να πάρει και επίσημα το χρίσμα του κόμματος. Από τα όσα θα πει θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στο οποίο θα προχωρήσει η Αμερική προς τις κάλπες του Νοεμβρίου. Προς το παρόν, σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο Ντόναλντ Τραμπ κρατά χαμηλούς τόνους. Κάλεσε τον αμερικανικό λαό σε ενότητα και απέφυγε να κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες για ανικανότητα, όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι άλλοι.
Είναι πάντως, άξιο απορίας πως ο δράστης χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά όπλα και ενώ είχε γίνει αντιληπτός και από πολίτες και αστυνομικούς κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο συγκέντρωσης αλλά και να πυροβολήσει. Τα ερωτήματα επιμένουν. Πώς ένας 20χρονος με τουφέκι στο χέρι, σκαρφάλωσε ανενόχλητος σε στέγη κτιρίου, σε απόσταση μόλις 120 μέτρων από τον πρώην πρόεδρο; Και γιατί ενώ τον είχαν εντοπίσει, πρόλαβε να χρησιμοποιήσει ανενόχλητος τα όπλα του;
Η απόπειρα δολοφονίας βυθίζει ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ στην αβεβαιότητα. «Δεν εκπλάγηκα που συνέβη κάτι τέτοιο δεδομένης της κατάστασης της αμερικανικής πολιτικής», δήλωσε στο BBC ο Μάθιου Σμιντ, αναπληρωτής καθηγητής εθνικής ασφάλειας και πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του New Haven στο Κονέκτικατ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σοκαρίστηκε από την απόπειρα δολοφονίας, ωστόσο σημείωσε ότι το τρέχον πολιτικό κλίμα ευνοεί τη βία. «Ζούμε εδώ και αρκετό καιρό, σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η άλλη πλευρά είναι εκτός ορίων» συμπλήρωσε.
Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται βέβαιοι πως η απόπειρα θα λειτουργήσει υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Υποστηρίζουν ότι θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και ότι δημιουργήσει ένα ρεύμα που θα λειτουργήσει υπέρ της επανεκλογής του. Ήδη στο διαδίκτυο αλλά και σε έντυπα μέσα συναντά κανείς υποθέσεις για μια συντριπτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα οδηγήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη νίκη με ιστορικά ποσοστά.
Υπάρχουν όμως και αναλυτές που εμφανίζονται πιο σκεπτικοί. Ο Φρανκ Λουντζ, Αμερικανός αναλυτής και δημοσκόπος, σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Telegraph έγραψε πως δεν υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ώστε ακόμη κι αν στραφούν στον Ντόναλντ Τραμπ να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Μόλις το 4% του αμερικανικού εκλογικού σώματος είναι πραγματικά αναποφάσιστο, επεσήμανε. Σχεδόν όλοι έχουν ήδη επιλέξει πλευρά και οι λίγοι που δεν έχουν επιλέξει είναι πολύ πιθανό να μην επιλέξουν κανέναν, κατέληξε.
Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, πάντως, είναι πως μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης ελλοχεύει. Η χώρα είναι βαθιά πολωμένη και τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν προς το χειρότερο.