Ένα νέο στέλεχος του ιού μποξ (ευλογιά των πιθήκων), πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο το οποίο θα μπορούσε να εξαπλωθεί διεθνώς έθεσε σε συναγερμό τους επιστήμονες.
Οι δε Αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μετά την ανίχνευση του νέου στελέχους στην επικράτεια τους, βρίσκονται σε εγρήγορση εξαιτίας και της ανεπάρκειας εμβολίων στην συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη.
Το συγκεκριμένο στέλεχος του mpox φαίνεται πως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί και μέσω του δέρματος (με στενή επαφή). Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι κρούσματα του στελέχους αυτού έχουν εντοπιστεί τόσο σε οίκους ανοχής όσο και σε σχολεία.
Το νέο στέλεχος έχει ανιχνευθεί σε αρκετές πόλεις κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Γκόμα, η οποία συνορεύει με τη Ρουάντα. Το νότιο Κίβου βρίσκεται στα σύνορα με το Μπουρούντι και τη Ρουάντα και κοντά στην Ουγκάντα, και υπάρχουν συχνά διασυνοριακά ταξίδια από τους ντόπιους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για «έναν ανανεωμένο κίνδυνο διασυνοριακής και διεθνούς εξάπλωσης που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας».
Η ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μπορεί να μεταδοθεί μέσω των αεροδρομίων αφού ένα μολυσμένο άτομο είναι δυνατό να περάσει τα σύνορα εύκολα, εξαιτίας της ανυπαρξίας προστατευτικών μέτρων» δήλωσε ο Λεάντρ Μουρχούλα Μασιρίκα, υπεύθυνος στον τομέα της υγείας στο νότιο Κιβού.
Οι επιστήμονες πάντως ανησυχούν ενώ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τρούντι Λανγκ, ανέφερε ότι τα σημερινά στοιχεία για τα κρούσματα είναι «η κορυφή του παγόβουνου».
«Είναι σίγουρα το πιο επικίνδυνο στέλεχος μέχρι στιγμής. Δεν γνωρίζουμε πόσα λιγότερο σοβαρά κρούσματα είναι κρυμμένα. Δεν είναι επίσης σαφές πόσο γρήγορα εξαπλώνεται το νέο στέλεχος ή αν τα σημερινά εμβόλια θα προστατεύουν από αυτό. Θα χρειαστούν δοκιμές για να εξακριβωθεί αυτό, κάτι που θα πάρει χρόνο», εξήγησε η Λανγκ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, μια επιδημία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Τότε, ήταν η πρώτη φορά που έγινε λόγος για μετάδοση της ευλογίας μέσω σεξουαλικής επαφής.