Η ιστορία της Έλινορ Γουίλιαμς, μιας 23χρονης Βρετανίδας που ισχυριζόταν επί σειρά ετών ότι είχε πέσει θύμα πολλαπλών βιασμών και sex trafficking από κακοποιούς με καταγωγή από την Ασία, ξετυλίγεται μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Liar: The Fake Grooming Scandal».
Προτού αποκαλυφθούν τα ψέματα της και καταδικαστεί σε περισσότερα από 8 έτη φυλάκισης για «διαστρέβλωση της απονομής της δικαιοσύνης», η Γουίλιαμς κατέφευγε σε ακραία τεχνάσματα προκειμένου να κάνει πιο πειστικούς τους ισχυρισμούς της.
Μάλιστα, κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να αυτοτραυματιστεί με σφυρί, ώστε να αποκτήσει την «εικόνα του θύματος» που επιθυμούσε.
Μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα είχε ισχυριστεί ότι ένα κύκλωμα πουλούσε το κορμί της για σεξ από τα 12-13 της χρόνια. Οι άνθρωποι που κατηγόρησε για βιασμούς, grooming και ξυλοδαρμούς στιγματίστηκαν, και όχι μόνο μεταξύ των συμπολιτών τους στην πόλη Μπάροου της κομητείας Κάμπρια της βορειοδυτικής Αγγλίας, αλλά σε όλη τη χώρα. Τρεις από αυτούς τους άνδρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ψεμάτων της Γουίλιαμς.
Κατηγορίες για βιασμούς και ξυλοδαρμούς
Η κοπέλα διατύπωσε για πρώτη φορά κατηγορίες περί βιασμού της όταν ήταν 16 ετών. Για τα επόμενα τρία χρόνια, θα συνέχιζε να υποστηρίζει σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην αστυνομία ότι ήταν θύμα σεξουαλικής βίας και εμπορίας ανθρώπων. Οι ισχυρισμοί της έγιναν viral κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάιο του 2020, όταν δημοσίευσε στο Facebook σοκαριστικές φωτογραφίες της που την έδειχναν με μαυρισμένο μάτι, μελανιές και σοβαρά τραυματισμένο δάχτυλο.
Η Γουίλιαμς έλεγε ότι «έξυπνοι αλλά μοχθηροί» άνδρες από την Ασία – κυρίως Πακιστανοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων – την εξανάγκαζαν με χρήση σωματικής βίας να συμμετέχει σε sex parties. Οι καταγγελίες της κοπέλας είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή καμπάνια από υποστηρικτές της με τίτλό Justice for Ellie, που συγκέντρωσε χιλιάδες λίρες. Η σχετική ομάδα στο Facebook είχε πάνω από 100.000 μέλη, είχαν κυκλοφορήσει προϊόντα με το «σύμβολο» του αγώνα για δικαίωση της Έλινορ – έναν μωβ ελέφαντα – ενώ πραγματοποιούνταν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ανθρώπους που πίστευαν ότι η αστυνομία προσπαθούσε να «κουκουλώσει» την υπόθεση.